Стивън Кинг: Вълците от Кала


king_wolves_автор: Траяна

Чета чужди ревюта за този роман и за пореден път се уверявам, че когато за една книга има противоположни мнения, то тя си струва да бъде прочетена, без значение дали накрая ще я заобичам или намразя.

„Вълците от Кала“ разказва за поредният отсек от пътя, който ка-тетът на Роланд  извървява в посока към Тъмната кула. Спирането на групата в Кала бин Стърджис, е само привидно забавянe, но задължителна стъпка към заветната Кула. Определено няма да ви донесе очакваната развръзка, но пък я смятам за една от най-добрите книги в поредица предвид динамичното действие и развитието на героите.

Кала бин Стърджис е градче, в което се раждат основно близнаци. Веднъж на няколко години градчето е нападано от маскираните Вълци, които отвличат по един близнак от двойка, а по-късно го връщат като видиотен гигант. И когато част от обитателите на градчето призовават преминаващите стрелци на помощ, групата на Роланд няма как да откаже да изпълни дълга си. Романът е квинтесенцията на всеки уестърн, в който непознатият стрелец ще спре да помогне на пеоните, защото може и трябва да бъде защитник на тези, които не умеят да се защитават сами. Иска ми се да си мисля, че такива рицари все още има някъде там.

Дори и темата да ви се струва леко наивна, „Вълците от Кала“ ще ви допадне, защото наистина бележи развитие на своите герои (освен, че донася и нови членове на ка-тетът), а преводът на Марин Загорчев е същинско удоволствие, наравно с този на Елена Павлова от предходните романи.

Така че, ако сте стигнали дотук в поредицата, не се отказвайте от нея. Джейк ще възмъжее, Роланд ще застарее, Еди на няколко пъти ще спре да дрънка, а Сузана я очаква изненада, която няма да споделя с вас.

Поредица „Тъмната кула“:

1. Стрелецът – ревю
2. Трите карти – ревю
3. Пустош – ревю
4. Магьосникът – ревю
4.5 Вихър през ключалката – ревю
5. Вълците от Кала
6. Песента на Сузана – ревю
7. Тъмната кула – ревю

2 коментара за “Стивън Кинг: Вълците от Кала

  1. Траяна, оценявам мнението ти за книгите. Искам да ти препоръчам поредицата „Демонски цикъл“ на Питър В. Брет. Ако може да изкажеш мнение и за тях 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s