„Лечителя“ от Анти Туомайнен


lechitelyaавтор: Искрен

Що е то криминален постапокалипсис и има ли той почва у нас. За общото народонаселение не знам, но аз определено  ще се пробвам с още някоя книга от този жанр, защото „Лечителя” ме остави с доста смесени чувства.

Това не постапокалипсис, а такъв в процес. Действието не е позиционирано след рухването на реда и цивилизацията, а по време на това разграждане. Съпругата на Тапани, журналистка която се мъчи да прави все още истински разследвания, а не да търси само евтини сензации, изчезва и той се впуска в едно рисковано препускане по следите ѝ. Тя се е занимавала със серия убийства на богати хора, който са ликвидирани, заедно със семействата им, от някой който се нарича Лечителя. Лечителя твърди, че тези хора са отговорни за бедствията застигнали света и затова той въздава справедливост. Той не среща особена подкрепа от полицията, която почти е абдикирала от функциите си и успява само да регистрира престъпленията, но не и да ги разследва.

Криминалната история  е семпла, не особено оригинална и сякаш единствената ѝ функция в тази смес е да има скеле, върху което да се разгърне описанието на рухващият свят. Ако целта на Анти е била да обрисува едно обречено, мрачно и абсолютно безнадеждно бъдеще, то се е справил добре със задачата. Краските са черни, на места дори гротескни и въпреки това звучат смущаващо възможни. От друга страна, през цялото време имах чувство, че изчезването на жена му е просто търсената причина, която да оправдае обикалянето на Тапани из грохващия Хелзинки. Образите са меко казано скицирани, липсва им индивидуалност. Историята се развива бързо и е разказана стегнато, просто и без никакви излишни описания, макар на места да бяха повече от нужни.

А краят…краят е доста логичен, предвид на криминално-любовно-екологична историята, която се разплита и би бил идеален, ако се махне последната една страница, която според мен беше тотално излишна и стоеше като пришита.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s