Кристофър Райх: Абсолютен контрол


автор: Искрен

Това е първата ми среща с този автор, но със сигурност няма да е последната.

Книгата ми беше препоръчана от добър приятел, който предположи, че може да ми хареса и се оказа прав. „Абсолютен контрол” е поредния трилър, на който попадам това лято за заплахите от новите технологии и поредния добър. Кристофър не демонизира научно-техническия прогрес, нещо което е много привлекателно в последно време, както за автори на романи, така и за сбърканите фенове на „по-добрия живот” от миналото. Той просто разказва една история, в която не оръжията и технологиите убиват хора, а хора убиват хора. Дали ще те отстреляст с лък или с пушка, ефектът ще е един и същ, само оръжието ще е различно, но убиецът все ще е човек.

Мери има един нормален живот и прекрасно семейство, но много далеч от холивудските клишета. Има любящ съпруг, който се раздвоява между семейството си и работата. Има и две прекрасни дъщери, едната със заложби за програмист, а другата в ремисия от раково заболяване. Една нормална двойка със своите щастливи мигове, но и с проблемите си. Съпругът ѝ Джо е агент на ФБР, и се занимава с кибер престъпленията. Няколко години прекарва в Тайланд, в помощ на месните власти, но сега животът им е на път да се промени.

Всичко би трябвало да се нареди след завръщането на Джо от Азия. Да го повишат и да се преместят във Вашингтон, но нещата не протичат по план. Джо сякаш е прескочен, и вместо в столицата го изпращат в малко градче в Тексас, където е застрелян от информатор при срещата им. Всичко сякаш е ясно: информаторът стреля по агента, но служителят на ФБР успява да го рани смъртоносно, преди самият той да умре. Класическа сцена и всичко би трябвало да е точно, ако не беше гласовото съобщение, което Джо праща на съпругата си секунди преди фаталния изстрел, и което мистериозно изчезва от телефона на Мери. Някой иска да прикрие нередностите около убийството на Джо, както и случая, по който е работил. Но Мери не е жена, която се отказва лесно. Току що е загубила бащата на дъщерите си, едва си е казала сбогом с него, но решава, че трябва да се стегне и да положи всички усилия да разбере истината.

„Абсолютен контрол” е добър и динамичен трилър. Няма главозамайващи преследвания, масирани престрелки и невероятни обрати. Героите не са супер хора, майстори по бойни изкуства или олимпийски шампиони по стрелба. Не, те са съвсем нормални – агенти на ФБР, журналисти, тийнейджъри със своите проблеми, или просто твърдоглави съпруги. Въпреки неизбежните и канонични за жанра елементи, като спасявания в последния момент и клиширани образи на злодеите, спокойно мога да кажа, че романът има свой облик, и в никакъв случай не е от масата писани на конвейер. Както обичам да казвам – една добра история разказана от занаятчия.

Райх успява изключително леко да придаде детайлност и дълбочина на образите, като използва един много симпатичен литературен похват. Действието върви, появява се нов герой, примерно патологът, който Танк познава и който му позволява да снима труповете. Срещата им минава и в следващия момент автора ни вкарва в главата на този нов герой, нищо че е второстепенен, като описва действията му –  как краде вещи от починалите. Това няма кой знае каква пряка връзка със сюжета, но изведнъж превръща героите в пълнокръвни хора. Райх прави това за всеки един от персонажите си и на мен много ми допадна.

Това е роман за бруталното нахлуване в личното пространство, в личния живот, в най-интимните кътчета на битието. Точно това е и посланието на заглавието на английски, но осъзнавам, че превод от рода на „Нахлуване в личния живот” е тромаво и не става за заглавие на роман. По-скоро звучи като заглавие на есе, или на доклад на комисия от ЕС за новите кибер опасности.

Сега отивам да издиря „Белия лъв” пак от Райх, че инженер Богданов, подаде много любопитен нишан за нея!

Един коментар за “Кристофър Райх: Абсолютен контрол

  1. Pingback: Кристофър Райх: Игра на милиарди – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s