Робърт Хауърд: The Conan Chronicles /Хрониките на Конан, том I


автор: Траяна

Макар да съм пропуснала правилната възраст за прочита на Конан (мъжът ми подметна, че съм пропуснала и правилния пол), харесах разказите от първата част от „Хрониките на Конан“ в издание на Gollanz. Направо сама се изненадах от това.

Историите на Робърт Е. Хауърд са идеални за любителите на приключенското фентъзи, в което мъжете са истински бойци или злодеи, жените са безпомощни принцеси или зли вещици (но пък винаги красиви и страстни), а чудовищата са горило- или пък змиеподобни демони.

Конан е от отнези герои, които не страдат от самоанализ, и винаги действат по-скоро инстинктивно отколкото обмислено (макар че образът на тъп варварин е по-скоро наложен от младия Шварценегер, отколкото верен на книжния си прототип). Разбира се, подобен мачо в наши дни изглежда смешен, наивен, и, добре де, примитивен варварин. Дори в литературата. Но пък в световете на Хауърд ще откриете екзотиката на класическото фентъзи,  разгърната в цялата си обсипана в скъпоценни камъни сияйност и леко старомодна привързаност към прилагателните.

Бях чела някои от творбите в преводни издания като повестта „И се роди вещица“ и „Кулата на слона“,  а други съм пропуснала навремето. Но всички готови произведения ми допаднаха (в сборника има включени и няколко разработки и синопсиса).  Особено много харесах „Дъщерята на ледения гигант“, в която има заемки от нордическата митология, и разказът „Сенки под луната“.

Дори и да не сте любители на историите тип „Меч и магия“ ви препоръчвам The Conan Chronicles: Volume 1: The People of the Black Circle. Запознанството с Хауърд и неговия герой има образователен за фентъзи жанра характер. По-класическо фентъзи едва ли ще намерите, а в лицето на Конан ще срещнете бащата на почти всеки въоръжен с меч и облечен с кожена препаска варварин.

И в допълнение една страхотна статията на Ана Хелс по темата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s