Ерих Мария Ремарк: Нощ в Лисабон


автор: Траяна

Не знам дали „Нощ в Лисабон“ не ми хареса заради темата или заради времето, в което я четох. Имам подозрения, че Ерих Мария Ремарк трябва да се чете единствено през зимата, когато светът е потънал в сивкав мрак, и жълтата светлина от лампата се превръща в център на живота. Определено мисля да почакам до ноември за следващото четене на Ремарк.

Tемата в този роман е вече животът в изгнение и съдбата на емигранта, писана след като Ремарк е прекарал вече две десетилетия извън Германия. По-различна от срещаните в досегашните книги теми за отчуждението на индивида, за самотата и за войната (и не чак толкова силна, поне според мен.)

В първите дни от Втората световна война двама мъже прекарват една нощ в Лисабон над чаша калвадос. И двамата са бежанци, и двамата немци, които не могат да се върната никога в родината заради фашисткия режим. Единият се моли за чудо: валидни паспорти и билети за последния параход, които ще отплава към обетованата земя. Другият е готов да осъществи чудото, ако първият изслуша историята му. Историята на този вторият изгнанник в всъщност сюжета на романа, а историята на слушателя се явява само рамка на картината, описана от първия.

Притежателят на паспорта на Йозеф Шварц разказва за любовта към съпругата си и за пътя, които двамата извървяват от Германия през Швейцария, Италия и Франция, през Испания и Португалия, и свършващ там, където Тежу се влива в Антлатическия океан. Пътят извървян от стотици други изгнаници, наричан via Dolorosa. Пътят на мъката и надеждата.

Любов отново има, и тя отново е трагична, но както казва съпругата на „Шварц“ Хелен, тежката им съдба ги спасява да не водят  „посредствения живот на посредствена брачна двойка от Оснабрюк“.

„Нощ в Лисабон“ няма да стане любимото ми произведение на Ремарк, но сигурно би се харесало на по-романтична натура от моята. Може би бях разсеяна от слънчевия Лисабон, може би, нямам необходимия емигрантски опит, за да оценя по достойнство темата и нейното развитие. Съжалявам, ако ви звуча твърде безразлична към книгата. Преди да вземете решение дали ще четете или не романа, ви препоръчвам страхотното ревю на Марта за него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s