Тери Пратчет: Дракони в порутения замък


автор: Искрен

Тук са събрани 14 ранни разказа на великия маестро, писани когато е бил млад журналист командирован в графство Бъкингамшир. Из между отразяването на месните събития от световна величина (като търкалящи се пити кашкавал), Тери започва да пише и да публикува хумористичните си творби. В този сборник те са без почти никаква намеса от възрастния Тери, с изключения на някои бележки под линията.

Това е един много ранен Пратчет. Няма я онази остра сатира, характерна за последните му книги, или откровените майтапи на пречупената действителност от по-новите книги. Но и тук личи почеркът му, по-точно загатва се това, в което ще се превърне характерен за него стил.

Ама съм много готин нали? Не стига, че съм му чел почти всичко, ами и на това отгоре мога да видя какъв гений ще стане по ранните му творби! Да взема да ида да пусна тото?

Наистина, докато четох сборника, откривах много елементи, които ще се избистрят през годините и ще му станат като запазена марка. Но ме гризе и една друга мисъл – ако това не беше Пратчет, а някой прохождащ автор, дали щях да бъда толкова въодушевен и да видя всички положителни и гениални елементи, или щях да кажа, че това е една посредствена хумористична книга с отделни добри хрумки? Няма как да кажа честно кое ще е мнението ми, но субективната ми оценка за сборника е много положителна.

Четох я с огромен кеф, и с доза тъга, защото след нея купчинката с непрочетени книги на Тери остава с една по-малко. А тя не е никак голяма…

Дракони, пътуване във времето, блатни чудовища, йетита, магьосници и рицари несретници, праисторически изобретатели и още цяла кавалкада от забавни герои. Има и два разказа за килимените хора, които са едно прекрасно и носталгично завръщане в този свят и които са залегнали в основата на едноименния роман.

Повечето творби си плачат да бъдат преработени в по-дълги форми. Хубави са, но пък ми звучат като план-конспект. Но пък дано някой не реши, да изкарва от това пари и да вземе да ги разширява и романизира.

3 коментара за “Тери Пратчет: Дракони в порутения замък

  1. Pingback: Тери Пратчет: Прахосмукачката на вещицата – Приумици

  2. Pingback: Тери Пратчет: Нация – Приумици

  3. Pingback: Тери Пратчет и Пол Кид – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s