Стивън Кинг: Пустош


автор: Траяна

Ако знаете как не ми се пише за тази книга.

Не че „Пустош“ е лош роман, или пък слабо написан. Напротив: много от хората, прочели цялата „Тъмна кула“, смятат романа за един от силните в поредицата. Но като книга, предхождана от две и последвана от други пет, страда от класическата липса на сюжет. Това е роман необходим за развитието на героите, за разгръщане на същността им, за ретроспекции към миналото им.

Най-сетне Кинг позволява на Роланд да излезе от бляскавия ореол на залязващото слънце, и от уестърн герой да се превърне в човек, който притежава слабости, и има собствени страхове. Определено за мен най-приятното в книгата беше израстването на Еди и на Сузана, и участието им в докарването на Джейк в света, който в момента обитават.В компанията на Еди,Сузана, Джейк и симпатягата Ко, Роланд ще се отправи към Пустошта и града Луд, към който сочи Лъчът. В края на Лъча чака Кулата, която вече заразява с отровата си и Еди.

И с това се се изчерпва съдържанието на сюжета, което мога да споделя без да ви оспойля. „Пустош“, разбира се не може да се чете самостоятелно, а сюжетът ѝ може да бъде преразказан в три абзаца. Не ме отказа от четенето на „Тъмната кула“, но определено имам затруднения с „Магьосникът“, не заради друго, а защото не очаквам някакво съществено доближаване до Кулата и до развръзката. А това е най-интересната част: дали целият ка-тет ще се добере до заветната Кула, или Кинг ще се придържа към класическата трактовка, че само един е достоен за Граала.

Още едно мнения за романа от Копо.

Поредица „Тъмната кула“:

1. Стрелецът – ревю
2. Трите карти – ревю
3. Пустош
4. Магьосникът – ревю
4.5 Вихър през ключалката – ревю
5. Вълците от Кала- ревю
6. Песента на Сузана – ревю
7. Тъмната кула – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s