Джо Холдеман: The Forever War /Вечната война


автор: Траяна

Не знам как успях да си организирам толкова много военна литература накуп през май. Може би стана случайно, може би просто набрах най-сетне сили да посегна към отдавна отлагани четива. „Кланица 5“ се оказа в пъти по-добра от очакванията ми, а „Вечната война“ ми потръгна изненадващо леко. Връзката между двете книги, не е само присъствието им в този списък, а и в пацифистичната нагласа на писателите.

В предговора на романа ще откриете потвърждение на съмнението си, че „Вечната война“ отразява умората на широката общественост от проточилата се Виетнамска война (Уикипедия ме убеждава, че говорим за повече от 20 години!). Не очаквайте обаче хипи пропаганда, а стегнато и смислено демонстриране на теория за относителността, чувство за хумор и социален експеримет свързан със сексуалността.

Накратко – човечеството се оказва въвлечено във война срещу извънземни на далечни планети. Със всяка следваща мисия редник Мандела, от чиято гледна точка се води наратива, получава повишение и нов челен сблъсък с новия морал развил се междувременно на Земята. Колкото повече воюва, толкова повече се отдалечава от хората, и от представите им за нормален индивид.

„Вечната война“ е приятна литератува, която има какво да даде дори и на читатели, които обикновено избягват военната фантастика. Сюжетът се развива изключително бързо и можете да го разгледате като забавно упражнение по физика.

Поредица „Вечната война“:

1. Вечната война
2. Вечният мир
3. Forever Free

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s