Стивън Кинг: Трите карти


автор: Траяна

Роланд в тази книга отстъпва за малко от светлината на прожекторите, за да могат неговите спътници да заемат своето място в сагата на Кинг. Появата на новите герои: Затворника, Господарката на сенките и Убиеца бе предсказана от Мъжа в черно ще в предходната книга. Присъствието им в сюжета ме кара да се замисля за странния условен фатализъм, с който Стрелеца вдига картите, раздадени от съдбата, и после ги смачква в юмрук, докaтo се превърнат в това, което го устройва да бъдат.

„Трите карти“ е едновременно пряко продължение на „Стрелецът“, и интермисия за представяне на спътниците на Роланд. Стивън Кинг разказва техните истории много по-открито отколкото тази на главния герой, така че последният се превръща в просто наблюдател в живота на спътниците си. Макар и внезапно изникнали, като врата в нищото на плажа, тримата новопоявили се отварят душите си за Роланд и за читателя без задръжки, изцяло.

Те са там, защото оголват не себе си, а същността на Стрелеца. Колкото Еди Дийн е затворник на порока си, толкова и Роланд е в плен на Кулата. Колкото Одета е дуалистична, дотолкова и Роланд съчетава в себе си идеализъм и егоцентризъм. Колкото Убиецът е социопат, толкова е и Роланд. (Вероятно си личи, че не го харесвам, но пък му давам шанс да ми докаже, че Кулата си струва.)

Повече за „Трите карти“ няма какво да се каже, освен че предстои да видим ново раздаване от дилъра Фортуна, поява на нови Играчи и Карти.

Поредица „Тъмната кула“:

1. Стрелецът – ревю
2. Трите карти
3. Пустош – ревю
4. Магьосникът – ревю
4.5 Вихър през ключалката – ревю
5. Вълците от Кала- ревю
6. Песента на Сузана – ревю
7. Тъмната кула- ревю

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s