Луиз Пени: Убийството на художника


автор: Траяна

Веднъж попаднала на книга, която адски много ми харесва, поглъщам всичко достъпно от същия писател, после търся подобни книги от други автори, и продължавам така, докато не започна да усещам, че жанрът няма с какво повече да ме изненада. Най-старите читатели на блога вероятно са хванали вълната на паранормални романси и YA литературата преди няколко години. Това, което не знаете е, че преди блога имах периоди, в които четях прикюченски романи, после детективски и трилъри, после любовни романи, после британска и американска класика… изобщо понякога сама се удивлявам на промяната в читателските си интереси.

В детекстивско-трилърския ми период изгълтах де що има преводни произведения на Артър Конан Дойл, Агата Кристи, Марио Пузо, Том Кланси и Робърт Лъдлъм. В главата ми всичко вече е каша, но ясно разграничавам видовете детективи на два типа: криминалисти и психолози. Първите пълзят по пода, захапали рулетка и колекционират мостри от глинеста почва, вторите провеждат кръстосани разпити с различните свидетели, размишляват над чаша чай и разкриват взаимовръзки между привидно несвързани събития и хора.

Съвремената технология за наблюдение, откритието на ДНК, Интернет и развитието на криминалистиката някак сбутаха в ъгъла детективите-психолози. В крайна сметка се предполага, че доказателствата не бива да са само коствени, а свиделските показания не са толкова достоверни колкото видео записа. Малките екрани се запълниха със сериали тип CSI.

Tочно затова „Убийството на художника“ от Луиз Пени е толкова забележителен детективски роман. Пени връща мистерията в разледването на съвременото убийство, а човешките взаимотношения отново са  преден план. Затова, ако сте любители на старите класически детективи, дайте шанс на прекрасната канадска поредица за инспектор Гамаш. (Tова е другата добра новина, след тази, че имаме и българско издание – книгите досега са цели десет.)

В малкото канадско градче Трите бора е застреляна пенсионираната преподавателка и художничка Джейн Нийл. Тялото е открито в гората, със стрела в сърцето, свидетели и камери няма, заподозрени са естествено всички жители на градчето. За работа по случая пристига инспектор Арман Гамаш и неговата група специалисти в различни области. Специалността на Гамаш е една – да търси справедливост за мъртвите, като същевременно запази достойнството на живите.

Въпреки очевидните аналогии, които ще забележите с Поаро на Кристи, Гамаш се отличава с едно основно качество, което веднага го превърна в по-любимия ми от двамата детектив – човечност. Разбирането на Гамаш, че заподозрените са също хора със свои чувства и проблеми, които заслужават състраданието му, го прави доста по-симпатичен от интелектуално самодоволният му белгийски прототип.

Ако умра при странни обстоятелства, викнете Арман Гамаш.

Поредица „Разследванията на главен инспектор Арман Гамаш“:

1. Убийството на художника
2. A Fatal Grace
3. The Cruelest Month
4. A Rule against Murder
5. The Brutal Telling
6. Bury your Dead
6.5. The Hangman
7. A Trick of the Light
8. The Beautiful Mystery
9. How the Light Gets In
10. The Long Way Home
11. The Nature of the Beast- ETA 2015

2 коментара за “Луиз Пени: Убийството на художника

  1. Pingback: „УБИЙСТВОТО НА ХУДОЖНИКА“ НА ЛУИЗ ПЕНИ | Книжен Петър

  2. Pingback: „Убийството на художника“ на Луиз Пени | Книжен Петър

Вашият коментар