Карън Мари Монинг: Burned


aвтор: Траяна

Изминаха две години откакто пуснах ревюто за първата книга за Дани О‘Мали – Мегата, в което ви се оплаках, че романът не е на нивото на оригиналната квинталогия и страда от няколко съществени проблема. След няколко пъти отлагане  на издаването, миналият месец най-сетне видяхме и продължението на поредицата, озаглавено Burned. 

МакКайла и Деветимата се опитват да възстановяват Дъблин след като разбиха Ледения крал в Iced, но не всички участници в играта за власт са склонни да седнат на масата за преговори. Принцовете на Светлите и Тъмните феи, както винаги се опитват да се цакат, а абатството е превзето от нова войнствена фракция ший-зрящи. Дани се изгубва в огледалата в Залата на всички часове, а Мак ще трябва да се бори с изкушенията предлагани от магическата книга, която е част от самата нея. 

Не мисля, че можете да ми съчуствате достатъчно силно за още по-голямото разочарование, което Монинг ми поднесе с Burned. Разрешаването на проблемите от първата книга в поредицата, опасявам се, е по-лошо отколкото самите проблеми.

Като начало, Монинг реши да замести готината Мега с по-възрасно нейно педантично алтер-его. Не само на героите, на мен също ми липсваше чувството ѝ за хумор и увереност в собствената си значимост. Книгата е достатъчно мрачна и без да губим единственият герой, който успяваше да разведри обстановката. Останаха ни само саркастични забележки на Риодан, и атавистичните размисли на Лор за света и мятото на жените в него.

Като оставим настрана чисто сюжетните проблеми, според мен Burned пострада сериозно от придържането към аз-наратива, само че от гледна точка на най-различни герои. Може би всичко щеше да звучи много по-естествено и приятно за четене, ако Монинг беше пренаписала главите като смени гледната точка на разказвача. В поредицата Highlander ѝ се беше получило добре.

Поредица Fever (The Chronicles of Mac O’Connor):
1. Darkfever – ревю
2. Bloodfever – ревю
3. Faefever – ревю
4. Dreamfever – ревю
5. Shadowfever – ревю

Поредица Dani O’Malley (Fever world): 

1. Iced – ревю
2. Burned
3. Feverborn – ETA 2015
4. Feversong – ETA ?
5. Untitled – ETA ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s