Джон Скалзи: Червеноризци


автор: Искрен

Червеноризците са ония n-то степенни герои в Star Trek, които трябва да умрат, я в първата минута на филма, я при битка, я при декомпресия на някоя палуба, за да има драма в серията. От там тръгва този термин, а похвата се използва вече от много десетилетия във всякакви сериали, не само във фантастичните.

Аз съм един от големите фенове на вселената създадена от Джийн Роденбъри, което е ми пречи да виждам и глупостите в нея. И тук не иде реч само за „научната” част, а и за похватите на повествованието. Ами е не е логично капитана на кораба и висшия офицерски състав да участва в най-опасните мисии, винаги да са начело на битките, а това че оцеляват при всякакви ситуации, въобще не го коментирам. Но това решение е наложено, не от идеята да бъде реалистичен, поне в командно отношение, филмът, а от това кои да са главните герои. Нормално е водещите персонажи да се забъркват в приключенията. И като си избрал това да са ръководните кадри, нахакваш ги в кашата, но трябва да има и драмата от нечия смърт, и понеже не може да умре някои главен герой, бастисваш червеноризец.

На пръв поглед книгата би трябвало да е пародия от рода на „Космически топки”, „Star Wreck – in the Pirkinning” или „Тraumschiff Сurprise”. Някак самата фабула не предполага да излезе нещо сериозно, но Скалзи за пореден път ме изненадва. „Червеноризци” всъщност се оказа един много сериозен роман, който покрай шаржирането на сериалите и сценариите им, вкарва интересни идеи и интересни теми за размисъл.

Нещо не е наред с кораба „Дръзки” на ОО!

Висшия офицерски състав на пук на всяка логика, традиция и военна йерархия винаги е начело на опасни мисии. На това отгоре се забърква и оцелява с такава честота, че в сравнение с тях Джон Маклейн си е един съвсем обикновен средностатистически гражданин.

Мисиите са не просто опасни – те са безумно, невъзможно, малоумно опасни. Сякаш изведнъж всички загубват здравия си разум и започват да мислят със задниците си. Корабът, който е флотския флагман, има навика да се държи по време на битка като стара бракма, и на това отгоре изведнъж престава да се съобразява със законите на физиката!

И като бонус към цялото безумие „Дръзки” е с уникално текучество на нисшия офицерски състав, защото той мре като мухи по време на мисии. А това е много голям проблем за новоназначените кадети!

Но, им една митична личност, която никой не е виждал, но със сигурност е на борда, и която със сигурност знае причината за цялото това безумие.

Книгата може да се раздели условно на две части. Първата, в която е същинския екшън, търсенето на причината и спасението, и втората, в която са събрани трите коди. Всъщност точно последните три творби изстрелват „Червенорозци” от жанра на пародията и го правят сериозен роман, достоен за присъдената му награда.

И ако сте решили да пишете, ще се замислите, преди да бастисате някой червеноризец, само за да има драма, както гласи популярния израз.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s