Уолтър Милър: A Canticle for Leibowitz/ Кантата за Лейбовиц


автор: Траяна

Кантата: музикално произведение за солисти, хор и оркестър, съставено от няколко части.

Соло: Да бъде човек

Шестотин години след избухването и края на третата световна война, малкото останали човеци пъплят по обезобразеното лице на планетата в компанията на лешояди и в конкуреция с мутантите. След поствоенната чистка срещу всички „учени“, мракът на суеверието отново е стиснал в прегръдка човечеството. Единствено католическият монашески орден на свети Лейбовиц се опитва да търси и записва отделни научни текстове, дотолкова откъслечни и безконтекстни, че са просто безмислени.

Благоговението на послушника Франсис към схемата начертана от блажения основател на ордена, може да ви накара да му простите простодушната вяра и невежество. 

Хор: Да бъде светлина

Пет века по-късно хората отново се опитват да припалят огъня на познанието, търпеливо удряйки кремък в камъка. Дали са готови да си играят с пламъка без да се изгорят, е спорът в който се спускат абатът на манастира, едноок поет и най-просветения ум на времето си.

Оркестър: Да бъде волята Му

Солистът е отдавна мъртъв, хорът е замлъкнал, и само кресчендото на космическия бял шум ще бъде отговорът на вечните въпроси на вярата.

„Кантата за Лейбовиц“ е публикувана през 1960 г. като роман, а на следващата година е отличена с „Хюго“ за най-добър роман. Тежка е за четене, не толкова заради изобилстващите латински фрази, колкото заради цялостната привидна апологетика на църквата като пазител на знанието и носител на морала. Казвам „привидна“, защото с „Кантата за Лейбовиц“ Уолтър Милър, в крайна сметка, безкомпромисно отлепя и двата етикета.

Романът ми се стори леко поостарял като тематика, може би защото днес големите страхове на човечеството са от терористичните атаки, биологичните оръжия и климатичните промени. Не се говори вече толкова за атомните бомби, колкото по времето на студената война и на страха от ядрена война, вдъхновил създаването на такива песни:


Поздрав 🙂

Един коментар за “Уолтър Милър: A Canticle for Leibowitz/ Кантата за Лейбовиц

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s