Блуждаене в мрака или здрависване с лявата му ръкаАвтор: Траяна

Едва ли има любител на фантастиката, който да не е чел или поне чувал за „Лявата ръка на мрака“ от Урсула Ле Гуин. Отличен с „Хюго“ и „Небюла“, преведен на десетки езици и преиздаван в поне 95 издания (толкова са само описаните в Goodreads), от 1969 година насам романът остава крайъгълен камък на жанра. На български е публикуван в самостоятелно книжно тяло в поредицата „Галактика“, и съвместно с другите романи от Хейнския цикъл в поредицата „Велики майстори на фентъзи и фатастика“ на ИК Бард.

На планетата Гетен (или Зима) е изпратен първият посланник на Вселенския съюз – Гентли Ай. Съюзът обединява човешките същества обитаващи различните планети, и целта му е да тласка човечеството към обмен на знания. Гентли трябва да убеди гетенейските владетели, че съюзът няма за цел да узурпира властта им, а да ги приобщи към идеята за прогреса. Единственият му активен съюзник – министър-председателя на Кархида Естравен, скоро изпада в немилост, а Гентли е принуден да забегне в съседното кралство, където отново трябва да доказва, че не е луд извратеняк. „Луд“, защото говори за междупланетни полети, когато гетенейците дори не могат да си представят летене. И „извратен“, защото притежава пол, за разлика от всички обитатели на Гетен, които са двуполови и асексуални през по-голямата част от живота си. Сред ледените полета на Гетен, пратеникът на прогреса ще открие, че човекът не винаги посреща Прометей с отворени обятия.

„Лявата ръка на мрака“ по същество е критика срещу сексуалното неравенство, поднесена като разказ за въображаемо общество, в което всеки негов член може да се превърне временно в мъж или жена, според случайността.  Наред със сексизма, Урсула Ле Гуин громи национализма, тоталитаризма и някои други „-изми“. Изобщо за такова тънко книжле, романът е засегнал удивително много на брой социални явления.

За себе си мога да кажа, че отново не ме огря да разбера защо Ле Гуин е толкова възхвалявана. И при този роман, както и при „Землемория“, имах усещането, че гледам огромен пейзаж, в който действието се случва в долния ляв ъгъл, и ми трябва лупа, за да го разгледам. Не мога да се съсредоточа в тази проза – някак си още след първия параграф започвам да се разсейвам. Разбирам идеите на писателката, но не успявам да харесам начина ѝ на писане.

Може би след още едно десетилетие ще успея да изляза от мрака на недоумението.

5 коментара за “Блуждаене в мрака или здрависване с лявата му ръка

 1. Хмм малко се различава от моето мнение за тази книга специално. Иначе наистина пише понякога малко мудно и тегаво. Землемория и мен не ме грабна, но „Лявата ръка… “ ми допадна. Но хубаво ревю 🙂

  Liked by 1 person

  • Знам, че ти е допаднала: твоето ревю е едно от малкото за книгата на български език. Всички са я чели някога, но ги мързи да пишат ревюта.
   Ако съдя по хората около себе си Ле Гуин се харесва на детайлните и търпеливи хора, а аз съм твърде далеч от това описание. Ти как мислиш?

   Харесвам

   • Може би има нещо такова. Аз съм на моменти, понякога мога да съм детайлна, понякога търпението ми излита през прозореца. Например Землемория бях подхващала да чета преди години и просто ми стана досадна и я оставих. Може би сега, след години, като по-улегнала ще успее да ме впечатли повече.

    Харесвам

 2. Мисля, че е по-подходяща за най-младежките години на човек, когато въпросите за измите и секса вълнуват по-силно. Или поне на мен някога ми направи толкова силно впечатление, че макар сега да съм забравил почти всичко от сюжета, продължавам да я препоръчвам на четящи тинейджъри.:)
  А иначе сте съвсем прави за мудното разказване, особено в Землемория.:)

  Харесвам

  • 🙂 Като цяло фантастиката една в последните десетилетия почнаха да я смятат за „сериозна литература“, която да не е само за юноши.

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s