Патрик Лий: Бегачът


Автор: Искрен

Партик Лий даде силна заявка за своя талант още с първата си книга „Проломът”, която излезе не в поредицата, в която трябва, и сигурно за това не стигна до точните фенове, и явно не се е продала добре, щом след толкова време не се появяват продълженията ѝ. Този роман не трябваше да излиза в червената поредица, защото не е типичната фантастика, която се свързва с тази селекция, но не беше и за кралете на трилъра. Може би точното му място беше в „Серия 3000” където излязоха някои много добри, но нетипични фантастични произведения. Но както и да е. Грешки стават. Доволен съм, че Бард не са се отказали от този автор и силно се надявам да пуснат и другите му две книги.

„Бегачът“ беше перфектна книга за празниците! Тя е като високо октаново гориво –  веднъж запалено, докато не свърши, няма гасене. В случая, като разлистите книгата, докато не я прочетете, няма да я оставите. Така че не я започвайте късно вечер, защото има шанс да отидете на работа недоспали.

Анотацията на гърба е вярна, но и подвеждаща. Човек остава с впечатлението, че това ще е поредния трилър в стил – „точният човек, в точното време с точните способности”

Сам Драйдън е мъж със засекретено минало и тежка лична драма. Преди години е изгубил семейството си, а заедно с него и желанието за нещо креативно в живота си, и просто се носи по течението. Докато една нощ – поредната, в която отново страда от безсъние, среща дванайсет годишната Рейчъл, която не помни нищо за себе си, освен последните два месеца от живота си, и е гонена от въоръжени мъже, готови на всичко за да я убият. Сам се подава на бащиния инстинкт и решава да ѝ помогне. Нищо не е такова каквото изглежда. Случайностите дали са късмет, или има нещо отвъд него? Или някой? Коя е Рейчъл и дали Сам не е правил, най-фаталната грешка в живота си като се нагърбва с нейното оцеляване?

Да, знам, че звучи като тотално клише. Книги и филми на тази тема колко искаш. Но повярвайте ми, „Бегачът” не е поредната история от конвейера на тази тема. Сам не е супергероя, който разхвърля цели полкове от противниците, носи оръжеен склад на гърба си, лекува се чудодейно, никога не го уцелва куршум, и не е инструктор по бойни изкуства.

Това което изглежда като отчайващо изтъркан сюжет и без заявка за нещо повече от добре разказана история, буквално за страници се отърсва от всички стереотипи, измъква се от коловозите на жанра, и се развихря като един страхотен и напрегнат фантастичен трилър.

Лий е разказвач и то много добър. „Бегачът” е нонстоп действие, но не и безконечен екшън. Има обрати, има и странни места, в които сякаш се намесва deux ex mahina, но всички тези неясни моменти накрая намират логичното си обяснение, и диорамата става завършена и съвършена. Всяко едно нещо, колкото и дребно и случайно да изглежда, накрая си намира мястото в общата картина.

Има ги и идеите. Книгата не е просто трилър, който се върти около спасяването на детето, а около нещо друго. Нещо по-голямо, много опасно и с възможност да прекрои баланса на силите в света.

Героите, дори и епизодичните са ярки и запомнящи се. Това е все по-голяма рядкост сред авторите на трилъри, набляга се на екшъна, а персонажите са просто нещо, около което хвърчат куршумите. При Патрик обаче не е така.

Сърбят ме ръцете, да разкрия още от фабулата, но ако го сторя, ще разбуля доста от книгата, така че остава да ми се доверите.

И последно – спомняте ли си бащата на Чарли от „Живата факла”? Ако да и ви е харесал, тогава грабвайте и „Бегачът”.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s