Джо Абъркромби: Отмъщението на Монца


автор: Траяна

Абъркромби бързо се превърна в едно от новите големи имена на фентъзи жанра с поредицата си „Първият закон“, и почти всяка година публикува по някоя нова книга за радост на всички кръвожадни любители на фентъзито.

Може би съм закъсняла с четенето и ревюирането на „Отмъщението на Монца“, но пък качественото четиво не остарява. С изключение на тази книга Colibri са публикували всички останали произведения на Абъркромби без тазгодишната Half a King, но подозирам, че скоро ще наваксат и с нея. Четете Абъркромби смело – няма да остане неиздаден.

„Отмъщението на Монца“ видя свят на български под логото на ИК „Бард“ през 2011-та, и ако досега не сте се сдобили с нея, е време да го направите. Романът е самостоятелен, макар и поставен във вече описания в трилогията свят.

Сюжетът се развива няколко години след описаните в „Първия закон“ събития, но в съседната на Съюза държава Стирия. „Държава“ е силно казано – по-скоро е комбинация от съперничещи си и постоянно воюващи градове-държави. В момента превес на силите има Талинс, чиито владетел дук Орсо е имал предимството да се възползва от наемническата банда „Хилядата меча“ и от военния гений на техния генерал Монца Муркато. Монца и брат ѝ Бена са се преврънали в страшилища за всички стирийци, но и в герои на град Талинс. И докато полезността ѝ е безспорна, то популярнотта ѝ я превръща в неудобна за нейния господар фигура. Бена е убит, а Монца изхвърлена в пропаст. Проблемът на Орсо е само един: Змията на Талинс оцелява, и се захваща с отмъщение, което ще я отведе последователно във всички градове на Стирия. Монца ще забърка своя план заедно с предвзет отровител, бивша инквизиторка, доброжелателен варварин, върл пияница и обсесивно-маниакален бивш затворник.

Темата – отмъщението, ястие консумирано най-добре охладено, е доста стара и добре описана в световната литература. Ако мислите „Граф Монте Кристо“ сте на прав път. Почти същото е – включително и удобно лежащото наблизо съкровище. Само че е „Отмъщението на Монца“ е по-мрачно, по-кърваво и с изненадващо забавен черен хумор.

Да четеш Абъркромби е като да гледаш отблизо озъбен уличен пес – грозен и старшен, но хипнотизиращ. Защо пък да ви трябва такава литература ли? Заради умението на писателя да доказва, че събата се гаври най-много с тези, които си мислят, че сами си я коват. И при това Абъркромби го направи логически издържано, и с лекотата на зрял писател и дърт циник.

Другите четящи за книгата: Зори и Ламота, Бранко и Копо

Поредица „Първият закон“: 

1.The Blade Itself / Гласът на острието – ревю
2. Before They Are Hanged / Преди да увиснат на въжето – ревю
3. Last Argument of Kings / Последният довод на кралете – ревю

Света на „Първият закон“

– Best Served Cold / Отмъщението на Монца
– The Heroes / Герои
– Red Country / Червена страна

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s