„16 страховити истории“ от Робърт Шекли


Автор: Искрен

Този сборник трябва да се употребява като старо уиски, на малки глътки с продължителни паузи, защото това са последните творби на великия майстор на разказа. Други няма!

И да отговоря веднага на въпроса, които и аз си зададох, когато видях книгата – не, тези разкази ги няма в ония култови пет тома от края на деветдестте, които са безценно бижу за всеки фен на фантастиката. Тук са последните 16 разказа на Робърт Шекли, неиздавани до сега на български. Това е последната среща с творчеството на великия маестро.

Признавам си, че на мен Шекли ми е един от любимите автори. И ако понякога негови романи са ме разочаровали, то това никога не се е случвало с късите му форми. Разказите му могат да предизвикат цялата гама от емоции на човешката душевност, могат да ви уплашат, разсмеят, отвратят, учудят, да ви накарат да заобичате или намразите хората, но никога няма да ви оставят безучастни. Няма да изпитате чувство, че сте си загубили времето прочитайки някои от тях.

И тук, в тези късни творби, Робърт продължава да изумява с безграничното си въображение, с лекотата с която пише и уникалната способност да скача от идея на идея, без да се съобразява с никакви жанрови, литературни или технологични ограничения. Продължава да шаржира, по оня типичен за него безпардонен, циничен и прям начин, най-големите недъзи, слабости и глупости, които човечеството е сътворило.

Тук ще намерите разкази, които се бъзикат откровено със способността на човека да отрича очевидното, дори когато има доказателства, с модерните в последно време тенденция да се търсят световни заговори, организирани от масони, евреи, илюминати или извънземни, известни като рептилите и сивите.

На мен страшно много ми хареса „Пратеник от един зелено-жълт свят” – разбиваща сатира на популярното в последно време кредо, че  всяко мнение трябва да се зачита и да има равен терен за изява, без значение колко е безумно, лишено от каквато и да е научна или логическа основа, или дирекно пагубно.

Харесаха ми всичките творби, някои ме разсмяха, други учудиха, трети ме накараха да се позамисля, а четвърти си бяха щуро и шантаво приключение.

А ето малко от темите разхвърляни из сборника:

Заразно ли е злото?

Как бихте се държали, ако сте женен за извънземна и имате дете от нея, но самото раждане е отложено?

А роботът Дон Кихот, който носи главата си под мишница, способен ли е да обича последната човешка жена на планетата?

Какво ще стане ако прокудените духове и богове открият кутията на Пандора и я отворят?

Добър ден, искам да взема късмет за Земята на кредит.

Здравейте г-н Демон, искаме да вземем 1 000 000 долара за бизнес! А какво ще ипотекирате, пита демона?

Президента трябва да научи велика тайна – а именно, че рептилите и сивите съществуват!

Кое е по-важно вярата или знанието?

Отворете вратата! Мисловна полиция!

Ако сте фен на Шекли, грабвайте книгата и послушайте съвета ми: Не изчитайте всичко наведнъж. Знам, че ще е трудно, но разтеглете удоволствието си поне няколко дни, защото както казах, повече от това отлежало уиски, за съжаление, няма да има.

Благодарим на издателство Skyprint за предоставената ни за ревю бройка.

Advertisements

One thought on “„16 страховити истории“ от Робърт Шекли

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s