Джеймс С. А. Кори: Войната на Калибан


Автор: Искрен

Ерос вече не съществува, разбит на Венера заедно с кошмарния си чуждоземен товар. Феба  е изпепелена е в термоядрен Ад, а отломките ѝ са паднали в гравитационния кладенец на Сатурн. Отчаян опит на хората да заличат всяка следа от извънземния вирус. Протоген е разгромена и сякаш единствения проблем пред всички сега е какво става на Венера. Промолекулата променя цялата планета според някакъв древен план, като върши неща, които са технологично толкова напред в сравнение с постиженията на човечеството, че изглеждат като магия, а хората могат само да наблюдават и да се надяват, че действията ѝ ще се ограничат само до тази планета, и няма да реши да прескочи към Земята, примерно.

Втората чат от поредицата „Експанзия“ на С. А. Кори, се развива докато протомолекулата върши своите дела и акцентът не е върху нея, а върху събитията които се случват по това време в слънчевата система, последствията от необмислените действия на Холдън и какво може да стане, когато някой си играе с огъня, без да има под ръка пожарогасител.

Марс и Земята са в крехко примирие и са се заели да си поделят Слънчевата система. Никой не иска да се откаже от Ганимед, житницата на системата Юпитер, и родилното отделение на всички жени живеещи в Пояса, но и никой не иска открит конфликт. До момента в който странно същество не избива, буквално с голи ръце, професионални войници облечени в бойни скафандри на повърхността на спътника. То ликвидира без никакви проблеми аванпост на ООН и отряд марсиански пехотинци, и всичко това в зона на пълно радио-заглушаване. Има само един оцелял – Боби Дрейпър, която се спасява, само защото съществото се взривява преди да я разкъса като парцалена кукла. Двете политически сили започват да се обвиняват, и на хоризонта се задава нов конфликт. Но не това е най-страшното. Създанието е хуманоидно и по всичко личи, че е продукт на протомолекулата. Някой я използва да създаде супервойници. Но въпросът е кой? И от къде има проба?

И отново на Ганимед: точно преди началото конфликта малката Мей, дете с рядко генетично заболяване, е отвлечена от детската градина от лекуващият си лекар, с подправени документи, че е придружавана от майка ѝ. Бащата –  Праксидики Менг, оцелява на косъм, след като повредено орбитално огледало се забива в купола, в който работи, само за да се озове лице в лице с кошмарната реалност, че дъщеря му е в неизвестност.

На Земята Крисджен Авасарала, помощник на генералния секретар на ООН, е изправена пред трудната задача, да разреши поредния спор между Земята и Марс. По възможност преди да прераснал във втора война, докато шефовете ѝ, образно казано, си мерят пишките с тези на политиците и военните от червената планета. Авасарала трявбва да спаси Ганимед и да разбере, кой си играе с протомолекулата. Тя успява да забърка себе си, Боби, а в последствие и Холдън, в взривоопасна смес от политика, корпоративни и военни интереси, и от предателства, като всичко това ще пренареди отново силите в Слънчевата система.

Холдън, Наоми, Еймъс и Алекс вече са нещо по-вече от екипаж. Станали с като семейство. Работят за СВП, като гонят пирати. Но както гласеше една сентенция, че мирът е пауза между две войни, така и техният идиличен живот се оказва пауза между две кризи, и втори конфликт между Марс и Земята, в който пак се оказват пряко замесени. Джим сякаш има дарбата да застава на пътя на събитията, и въпреки усилията си да бъде повлечен от тях, и като за капак да изиграе ключова роля в завръзката и развръзката им.

На Ганимед всичко започва бавно, но сигурно да се разпада. Социалната структура рухва, управата абдикира от отговорностите си, а техническата поддръжка на животоподдържащите системи е оставена на самоход, нещо недопустимо и застрашаващо живота на цялата популация. Спътникът е на път да се превърне в най-големия ковчег в Слънчевата система.

„Росинант” е пратен с хуманитарна помощ от СВП на Ганимед. Праксидики, който междувременно е успял да разбере, че не само неговата дъщеря липсва, а всички деца с генетично заболяване като нейното, познава Холдън в тълпата. и вижда в неговото лице единствената надежда да открие дъщеря си. Кой нормален човек може да откаже помощ на родител търсещ изгубеното си дете?

Кашата вече е забъркана, чиповете са раздадени, всеки прави залога си и играта започва.

Историята се разказва, и през погледа екипажа на „Роси”, Авасарала, Боби и Мей. Решението да се вкарат нови главни герои, които да движат действието, но без да се забравят старите много ми хареса. Новите гледни точки дават много по-добра представа за гео-политичстака карта, за интригите между вече трите играча на сцената,  и предават реализъм на обстановката. Светът се разширява и вече не е затворен в кабините на корабите, станциите и спътниците. Действието се пренася и на Земята, и тя престава да е просто далечна синя точка, която освен че е люлка на хората, праща и бойни кораби. Вече е реален свят, със своите особености, проблеми и претенции.

И в тази втора част авторите показват, че една от най-силните страни на поредицата са героите – както новите, така и развитието на старите.  Силни, ярки, наситени с индивидуалност персонажи. Такива с които можеш да заживееш и на който да симпатизираш. Които да усетиш като живи, а не просто фигури, около които протича действието.

Джим се е променил. Приятелството с детектива и последвалата му саможертва са му повлияли много. Вече не е онзи дразнещ идеалист. Започнал е да гледа по-реалистично и цинично на живота, но постепенно преминава границата и бавно, но сигурно се превръща в лошо копие на Милър. Изпада в дупка, която заплашва връзката му с Наоми и работата им за СВП. Холдън е персонажа, който претърпява най-голямо развитие. Подтикван от ултиматума на приятелката си и уволнението от Фред, успява да се превърне от дразнещи и наивен идеалист, в истински капитан, и в онзи герой и символ, от който има нужда цялото човечество. Мъж, който взима трезви решения и е способен да носи отговорността си за тях.

Авасарала е един от най-колоритните образи, които съм срещал в литературата въобще и май-май само Мартин Силенъс е по-ритнат в устата от нея. Тя вкарва политическата нотка, която беше само загатната в първата книга в лицето на Фред Джонсън, и така успяват да обрисуват кризата в цялата ѝ всеобхватност и сериозност: всички са толкова уплашени от ставащото на Венера, че са готови да се нахвърлят един срещу друг, само и само за да извоюват някаква малка победа, която да им даде илюзорно чувство за сила пред лицето на извънземната опасност. ООН е разделено на вътрешни фракции, между които тя трябва да лавира

Крисджен едновременно цинична, безкомпромисна и определено никой не иска да ѝ бъде враг на политическата сцена, и човек отдаден на внуците, влюбена в съпруга си, от когото черпи сила, и носи своите демони от миналото, които не ѝ дават покой.

Но тя е и човек, който вижда потенциала у другите. Под нейната опека Боби се трансформира от „оцелялата” и пешка на дъската в, ако не офицер то поне в кон и изиграва ключова роля в разрешаването на поредната криза. И някъде по този път успява да се отърси от пост травматичния стрес, от вината на „единствения оцелял” и да се завърне при врага си за една последна битка.

Мей безспорно е героя, на който симпатизирах най-много и то по разбираеми причини. Но като оставим на страна личните ми пристрастия, Кори изграждат страхотен образ на отчаян мъж, без възможности, но който е готов да се хвърли без скафандър във вакуума и да обърне вселената за да открие детето си.

Човечеството се променя, под натиска на извънземната заплаха, но е далеч от обединението. Продължава да е арогантно и едновременно адски уплашено, а развръзката те първа предстои.

Поредица „Експанзия“: 

0.5 The butcher of Anderson station
1. Левиатан се пробужда – ревю
2. Войната на Калибан – ревю
2.5. Gods of risk
3. Врата на Абадон
3.5 The Churn
4. Cibola Burn
5. Nemesis Games – ETA 2015

Един коментар за “Джеймс С. А. Кори: Войната на Калибан

  1. Pingback: Джеймс С.А. Кори: Сибола гори | Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s