Нийл Геймън и Майкъл Рийвс: Междусвят


автор: Искрен

Тази книга трябваше да е излязла и да я прочета когато бях на 15 години, защото точно тогава ми се четеше нещо подобно! Не че сега е късно: все пак да не забравяме, че разлика между момченцата и мъжете е само цената на играчите. Е, и понатрупването на житейски опит, раздялата с доста идеали, и не на последно място промъкването на цинизма в живота ни. Та както казвам, не е късно, но определено щях да ѝ се накефя много повече, ако бях „юноша бледен”.

Реално погледаното, книгата е едно голямо клише, което на всичкото отгоре борави и с архетипни образи – лошите са много лоши и дори външният им вид казва „аз съм лош”, приятелите са верни, инструкторите са строги, но справедливи, а майките със сълзи на очи, но с гордост в душите, позволяват на синовете и дъщерите си да изпълнят дълга си, па макар и с риск за живота им. „Междусвят“ е и поредното доказателство, че един добър разказвач може да напише увлекателно дори и рецепта за приготвяне на бъркани яйца. Книгата е интересна, историята грабва, въпреки предвидимостта ѝ, а и има няколко интересни хрумвания за паралелните вселени, както и няколко идеи, които са си направо оригинални. Все пак Геймън не е кой да е.

Джоуи Харкър е обикновен тийнейджър, малко затворен, малко странен – успява да се загуби дори в собствената си къща, така че никой не очаква от него да се справи с изпита по обществени науки, който е малко чудноват, но пък поне на мен ми звучеше интересен и смислен. Децата се разделят на отбори, всеки тим бива стоварен от училищния автобус на различи места из града, и трябва да стигне до определена точка. Малко ориентиране в градската джунгла, малко „опознай света около себе си“, малко „имай доверие на съекипника си”. Всичко е безопасно и добре премислено от учителя, с изключение на това, че Харкър успява да се загуби не само в родния си град, а и между измеренията. И тук започва щурото приключение, за което мечтаят всички непораснали момчета.

Наука и магия; киборги, ангели, върколаци и кентаври; кораби с платна плаващи из „абсолютното нищо”, и свръхтехнологични дискове плъзгащи се през Статиката; новооткрити дарби и тайна организация, която да те научи как да ги използваш, както и да ти даде всевъзможни джаджи за борба с лошите; безчет паралелни вселени, където всичко, което може да си представите, го има.

Джоуи попада в свят, в който той, и много негови други алтернативни варианти, могат да пътуват между измеренията. Проблемът е, че има две империи: едната от крайно технологичен свят Бинарите, а другата от свят, в който властва магията МАГ. Империите искат бродещите, за да ги превърнат, буквално, в гориво, с което да се местят между измеренията и да завладяват нови измерения. И по средата са многото различни Аз-а на Харкър от различни вселени, които се обучават в МеждуСветът, да осуетяват плановете на двете фракции.

И нека щурото приключение, написано по всички канони на жанра започне. Перфектно четиво за детето във всеки от нас, което още жадува за приключения във фантастични светове с група верни приятели.

Поредица „Междусвят“ :
1. Междусвят
2. Сребърният сън – ревю
3. Eternity’s Wheel – ETA 2015

2 коментара за “Нийл Геймън и Майкъл Рийвс: Междусвят

  1. Pingback: Нийл Геймън: Скандинавска митология | Приумици

  2. Pingback: Нийл Геймън: Од и ледените великани – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s