Развенчаване на медиумите: „Паранормалното” от Ричард Уайзман


автор: Искрен

Винаги съм смятал, че има нещо ненормално в баячките, врачките и екстрасенсите. И като казвам „ненормално” нямам предвид, че имат „сили” излизащи извън пределите на познанията ни за природата, вселената и законите които ги управляват. Имам предвид, че нещо не е наред,  че мамят. Знам че мамят, въпросът е как.

Това е поредната страхотна книга на „Изток – Запад“ посветена на критичното мислене и развенчаване на митове и заблуди, получили огромна популярност по света, а в последно време и у нас. „Паранормалното” е насочена към аудиторията на канал 2000, където се подвизават  цяла тумба от шарлатани, които правят луди пари чрез импулсните телефони от страховете на хората, от наивността им, от проблемите им. Лошото е, че пак тези жертви почти със сигурност няма да я прочетат, или ако го сторят, ще заклеймят книгата, като материалистична, антидуховна литература, която иска да подрие вярата на хората в свръхестественото. Като труд на луди учени, които се страхуват да признаят, че нищо не разбират. Само че науката за пореден път демонстрира, че реалността е много по чудата и странна от това което, човек може да измисли.

Всъщност, както обичам да казвам, в днешната ера на глобален интернет и достъп до всякаква информация, човек сам избира да е тъп. Сам избира да е мамен от шарлатани.

Това е книга колкото за развенчаване на митовете около паранормалното, толкова и за склонността на човек към самозаблуди, за способността сам да се лъже и да вижда и разбира точно това което иска. Ще видите, че екстрасенсите си служат много добре с техниката “студено четене” и че използват същите двусмислени фрази и взаимно противоречиви твърдения, като ни оставят да чуем това което искаме, също като политиците в техните речи. Всъщност няма разлика между това, което правят илюзионистите и медиумите, само дето вторите твърдят, че имат реални психични сили.

Ще разберете, защо и най-потърпевшите, са най-големите защитници на дадена кауза. Защо най-мамените от врачките им вярват безрезервно. Как гуру на секта може да принуди майките да дадат отрова на децата си, и защо в неговото влияние няма нищо свръх естествено. Всичко е въпрос на психология, на харизма, на трикове и на съпричастност към дадено учение или личност, излизаща от нормалното.

Едно от най-хубавите неща в книгата не е самото развенчаване на поредното паранормално явление, а  изясняването на това, което го кара да работи. Покрай търсенето на истинската причина за движението на масичките за призоваване на духове, на махалата и раздвоените лескови пръчки, учените провеждат редица експерименти, които разкриват удивителни неща за човешката нервна система и откриват  идеомоторната дейност. Покрай проучванията на пророческите сънища, изследователите започват да навлизат в дебрите на съзнанието и на това, което става с него, докато човек спи. И пак науката обяснява, защо някои хора са твърдели, че имат седнал на гърдите демон, който ги задушава.

Уайзман ще ви отведе на едно необикновено пътуване из света на паранормалното, не толкова за да ви убеди, че то не съществува или да ви покаже триковете, с които боравят шарлатаните, а за да отговори на най-важния въпрос – защо. Защо хората вярват в тези феномени, и защо е толкова трудно да бъдат убедени, че всичко е измама. Защото не всички ясновидци са шарлатани, някой са убедени, че притежават парапсихични възможности. Което не означава, че наистина ги имат. Наградата на Ранди все още стои невзета.

Ричард, ще ви покаже и една торба трикове, с които може да впечатлите приятелите си на някой купон или около огъня на къмпинг. Изведнъж ще станете ясновидци, ще можете да огъвате лъжици или да прецените кой е податлив на внушения. Ще разберете, че човек, може да упражнява контрол над сънищата си и как да го сторите.

Затова хващайте книга и я популяризирайте, особено сред феновете на „духовното”. Не че ще ви чуят, но знае ли се? Някой може пък да прояви капка здрав разум и да се замисли.

Благодарим на издателство „Изток-Запад“ за предоставения ни за ревю екземпляр от книгата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s