Тери Пратчет и Нийл Геймън: Добри поличби


автор: Траяна

От всичките Апокалипсиси, които надвисваха зловещо и драматично над горкото човечество, най-ясно си спомням този от август 1999 г. При това спомените ми са много топли и ярки: къмпинга на Шабла и табелата „Към затъмнението“, самото затъмнение и призрачната му светлина, латино вълната по MTV и годината на жестока подготовка за кандидатстудентските изпити.

По същото време двама велики британски писателя са публикували творба, която в последствие се сдоби с титлата „най-смешната книга за Апокалипсиса“.  Тогава Тери Пратчет вече ми беше станал любим автор, а с Нийл Геймън тепърва ми предстоеше да се запозная. Първото издание на „Добри поличби“ в България мина незабелязано  от мен, а когато научих за книгата тиражът ѝ вече беше безнадежно изчерпан. После, когато имах достъп до романа, някак си постоянно отлагах прочита му, за да си запазя нещо наистина добро за четене. Отлагах повече от десетилетие.

По същество „Добри поличби“ е много добра ебавка с написаното след ядене на халюциногенни гъби „Откровение на Йоан“,  и с манията на човечеството по Апокалипсиса. Много правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, вещица, говорят за появана на Антихриста, но не уточняват, че е само на единайсет, когато ще настъпи края на света. Какво би направило едно най-обикновено момче, което се сдобива с разрушителна сила? Особено, когато в града е популярен като тартора на свръхопасната банда „Ония“…  Отговорът не е съвсем този, който очаквате.

Разбира се, романът не достигна високите ми очаквания. Моля не ме убивайте с камъни – не казвам, че книгата само по себе си е лоша. Просто границата между двете идеи в романа: смешния Апокалипсис на Пратчет, и човекът – носител на свободната воля да твори добро и зло (тема типична за Геймън) беше много видима за мен. Романът беше просто сбор от двете идеи,  но не е по-добро от самостоятелните им творби. Уж е Геймън, а не е; уж е Пратчет, ама не съвсем.

И все пак, ако не сте я чели, е време да я наваксате. Не знам кога ще е следващия Апокалипсис, но е добре да бъдете подготвени за него.

3 коментара за “Тери Пратчет и Нийл Геймън: Добри поличби

  1. Pingback: Тери Пратчет: Прахосмукачката на вещицата – Приумици

  2. Pingback: Тери Пратчет: Нация – Приумици

  3. Pingback: Тери Пратчет и Пол Кид – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s