Клайв Къслър и Джак дю Брул: Мираж


автор: Искрен Зайрянов (Nerksis)

Това се оказа идеалната книга за многото почивни дни. Планина, сравнително хубаво време с малко валежи, кака която да се занимава с щерката ни и възможност, между печенето на мръвки и разходките, да прочета „Мираж”.  Поредната книга с приключенията на Хуан Кабрило и компания напълно отговори на очакванията ми – качествен приключенски трилър с елементи на фантастика, добра интрига, навързване на минали събития с настоящи такива, доста екшън, и естествено нашите винаги побеждават въпреки всичко, и срещу всички.

„Мираж” е последната книга от поредицата „Досиетата Орегон”, засега, и действието се развива след „Джунгла”. Малко информация за поредицата: Тя тръгва като съпътстваща основната поредица на Къслър: тази за Дърк Пит. Хуан Кабрило, корабът „Орегон“ и Корпорацията се появяват за първи път във Flood Tide, преведена у нас като „Азиатска вълна”. Поредиците „Досиетата Орегон”, „NUMA Files” („Бард“ издаде една книга от тази поредица, Venus Press две, а сега я е подхванало Pro book ) и приключенията на Дърк Пит (по-голяма част от тези книги ги издаде  бургаското издателство „Димант”, което изчезна от пазара, но хубавото , че „Бард“ ги продължиха ) се развиват в един и същи свят, и много често герои от другите поредици се споменават, или появяват в книги от третата. И тук авторите не пропускат да споменат Кърт Остин и Дърк Пит.

В началото на 20 век екипажът на кораба „Мохикан” става свидетел на странно и необяснимо явление, което води до смъртта на един от моряците. Действието в наше време започва със задължителната рискована, сложна,  и брилянтно изпълнена мисия, на която Итън Хънт би завидял.

Кабрило се вмъква в строго охраняван руски затвор в северен Сибир, за да измъкне политическия затворник и свой добър приятел Юрий Бородин. Всичко върви по план, но дори и най-съвършените планове на Корпорацията могат да се объркат. Хуан не успява да опази живота на своя приятел, който впоследните си мигове запраща нашия герой по следите на загадка с почти стогодишна давност, която включва призрачен кораб, намерен на дъното на пресъхващото Аралско море, експеримент на Тесла, и човека виновен за неговото заточение в затвора – корумпирания руски адмирал Пьотър Кенин.

Хуан тръгва по следите на загадката и въвлича „Орегон“ и Корпорацията в бой с подводница, преследване на кораби разполагащи със страховито оръжие, незаконно нахлуване в чужда държава и конфликт между Китай, Япония и САЩ. Рисковете са много големи, но и залозите също.

„Мираж” леко и много приятно четиво. Това в никакъв случай не е шпионски или политически трилър от класата на творбите на Кланси, Форсайт, ДеМил. Нито пък е и технотрилър като на Крайтън. Романът е по-скоро модерна версия на пиратските приключенски романи от моето детство. Хуан Кабрило е като съвременна версия на капитан Блъд. Книгата, както и всички останали от поредицата, на моменти е наивна, определено има нагласени моменти във фабулата, и тук там – силогизми. Но въпреки тези си недостатъци, романите от поредицата се четат леко и са увлекателни, защото са написани добре и на-важното: не се взимат на сериозно. Къслър и Дю Брул не допускат грешките на Райли и Ролинс, които се опитват да пробутат като сериозен трилър очевидно невъзможни неща, или екшъни ала „Хонг-Конг от осемдесетте години“.

Както споменах и по-горе това е перфектната книга за почивка с много разсейване. Действието е с една сюжетна линия, която се следи лесно, но в никакъв случай не е елементарна, развива се бързо, не доскучава и спокойно може да се чете между занимаването с децата и печенето на пържоли.

Благодарим на издателство „Бард“ за предоставената ни за ревю бройка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s