Кристофър Прийст: Островитяни


автор: Искрен Зайрянов (Nerksis)

Когато бях дете, много обичах да подреждам един пъзел (тогава му казвахме картинна мозайка), който се казваше „Български народни приказки”. Характерното за него е, че почти няма фон, а там където все пак го има, то той участва в разказването на историите. А най-хубавото е, че повечето парченца съдържат фрагменти от няколко приказки, и така всяко едно от тях, при поставянето му попълва, и своята, и някоя съседна приказка. Поставяш малкото криво изрязано късче картон и изведнъж „Косе Босе” и „Дядо и ряпа” придобиват завършеност, разказани са. Продължаваш да добавяш части, и приказките постепенно се появяват, вече не звучат като отделни истории, а са като снимка на един чуден и красив свят, като прозорец към българския вариант на Фантазия.

„Островитяни” е точно като този пъзел. Може да четете книгата последователно, започвайки от първата страница и продължавайки към последната. Може да я чете и като сборник с разкази, разбъркано, като си ги избирате по дължина, по заглавие, в зависимост от настроението, или от времето ви. Но който и начин да изберете, когато приключите книгата, ще трябва да я прочетете отново, за да могат множеството дребни детайли, които сте пропуснали при първото четене, да изпъкнат и да донарисуват островите, хората и историите, за които става дума в книгата

Добре дошли в Архипелага на сънищата. Един странен и необятен свят, който може и да е криво огледало на нашия (със сигурност ще откриете много аналогии), но може и да не е. Това е планета на която има два континента. Северният е съставен от множество враждуващи държави, които водят войните си на Южния. По пътя си войниците прекосяват многото острови, опасващи цялата планета от двете страни на екватора, които са неутрални по отношение на континенталните държави и на конфликтите им.

Архипелагът е огромен, и никой не знае колко са островите, къде са точно географски, или как точно изглеждат. Тук има аномалии, които правят невъзможно съставянето на точни карти, и правят пътуването към дадена цел, рисковано начинание. Просто може и да не стигнеш до там, за където си тръгнал. А когато стигнеш, може да не завариш изобщо онова, което си очаквал.

Това не е история за войните, нито е за темпоралните аномалии, нито за конкретно пътешествие из островите. Това е магична приказка, в която образите на хора и места се преплитат, и никога не са едни и същи. Винаги са различни, в зависимост от това кой, кога и къде разказва за тях. Тук нищо не се случва в нормален хронологичен ред. Например случка, която е минало за жител на един остров, може да е настояще за обитател на друг.

Тук ще се срещнете с огромна палитра от хора на изкуството: художници, писатели, скулптори, актьори; образите им ще варират от гении и ексцентрици, през егоисти и безпардонни копелета, към прелъстители и убийци, в зависимост от това кой разказва историята, и къде се е случила тя.

Ще посетите Обрак Гранде, родното място на най-смъртоносното същество в целия архипелаг.

Ще плувате над останките от остров, разрушен от Джорде Йо и нейното изкуство наречено тунелиране, но ще посетите и такъв, в чиято планина Йо е прокопала тунел, който свири под напора на ветровете.

Ще се запознаете с най-брилянтния художник, който цял живот е обикалял архипелага, никога не се е задържал дълго на едно място, а картините му са обожавани, заклеймявани и забранявани за показване.

Ще имате удоволствието да разплетете загадката около едно студено убийство, през очите на почти всички участници в престъплението и ще се запитате, дали фактически извършител е убиеца, или самата жертва е свой палач с поведението си?

„Островитяни” е история за свят изпълнен с нови технологии, които съжителстват с мистични явления. Тук има интернет и ветрове, които променят настроенията на хората, кораби и самолети, и мистични места стаили в себе си вековно зло.

Прийст  за пореден път ме изненада много приятно.

По принцип не обичам книги, в които не е ясно за какво става дума, а краят вместо да дава отговори, поставя още повече въпроси, а „Островитяни” е точно такава.

Романът няма начало и край, няма единна история, или няколко, които да се развиват паралелно, няма сюжет. Въпреки това ми допадна, може би, защото тази творба е опит да се опише един фантастичен свят по всичките възможни литературни начини. Тя не е роман, не е и сборник разкази, а по-скоро алманах, странен пътеводител из Архипелага на сънищата. Някои острови са представени по начина с който сме свикнали да виждаме в туристическите пътеводители или географските справочници, други през погледа и изказа в първо лице на някой герой, трети чрез историческа справка или като разказ за събитие, четвърти са споменати само като имена, а е акцентирано върху хората и случката. Всъщност не знам дали това е книга за островите или за хората, или за хората като острови или за островите като личности.

Четенето на „Островитяни” е все едно да застанеш почивните дни с дистанционно в ръка пред телевизора и да гледаш безразборно програми за дивата природа, историята, географията и културата на Земята. В края на краищата, ще придобиеш една хаотична и противоречива представа за света ни, но ще искаш да видиш още, и още.

Точно това желание да науча още нещо за архипелага, ме караше да прелиствам страница след страница и да съжалявам, че свърши. И да я прочета отново. И да се надявам, че ще има и втора част, защото останаха много недовършени истории, а и сигурно има още много неразказани.


П.П. Благодаря на 
издателство Август, който ми предоставиха бройка за това ревю.

Advertisements

2 thoughts on “Кристофър Прийст: Островитяни

  1. Pingback: „ОСТРОВИТЯНИ“ НА КРИСТОФЪР ПРИЙСТ | Книжен Петър

  2. Pingback: „Островитяни“ на Кристофър Прийст | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s