Ричард Адамс: Watership Down / Хълмът Уотършип


автор: Траяна 

Ако ви кажа, че „Хълмът Уотършип“ е заешка епика, вероятно ще се разсмеете и по подразбиране ще я поставите в същата леха, в която се подвизава зайчето Питър. А „Хълмът Уотършип“ не е детска книга, и никога не е била продавана като такава. Творбата на Ричард Адамс е едно от онези жанрово неопределими произведения, които поради липса на по-добро място, ги забутват във фентъзи секцията. Няма да срещнете в нея никакви магьосници или варвари, освен ако не смятате природата за магическа и варварска.

Като всяка книга и тази започва с промяна. Или с видението за такава: малкият заек Файвър получава лошо предчувствие, когато на поляната, под която живее неговата колония, се появява табела, поставена от хората. Въпреки опита на Файвър и брат му Хейзъл предупредят всички, от последвалите изкопни строителни работи успяват да се спасят по-малко от десетина заека. Пътешествие на групичката оцелели към далечния хълм Уотършип, ще ги сблъска както с колония, където благоденствието се заплаща с фаталистично примирение, така и с друга, където безопасността е откупена с диктатура.

Романът не е просто приключенски роман, в който героите за по-интересно са животни. Такава книга е „Шумът на върбите“, която прилича на „Хълмът Уотършип“ единствено по прекрасните описания на английската провинция. Но Ричард Адамс си е направил труда да се запознае с живота на дивите зайци и да представи света, така както изглежда той от тяхна гледна точка – голямо и жестоко място, обитавано от хиляди врагове. И единствено проклятието/благословията на бога Слънце ще  позволи на предвожданата от Хейзъл група приключенци да оцелее: „Целият свят ще бъде твой враг, Принце на хилядите врагове. И когато те хванат, ще те убиват. Но първо трябва да те хванат, копачо, слухарю, бегачо, Принце на мимолетното предупреждение. Бъди лукав и пълен с трикове, и народът ти никога няма да бъде заличен.“

„Хълмът Уотършип“ е увлекателна история за много смелост и лоялност, подплатена със запомнящи се герои и прекрасни легенди от фолклора на зайците. Вече повече от четирдесет години този роман, написан в традициите на британската класика, запленява света с комбинацията си от приказност и жестока реалност. Горещо ви я препоръчвам.

И в крайна сметка, природата на „Хълмът Уотършип“ наистина понякога е магическа и варварварска, и затова мога да кажа, че романът е фентъзи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s