Майкъл Бейджънт: Надпревара за Армагедон


гост-автор: Искрен Зайрянов (Nerksis)

Книгата получих като подарък за рождения си ден, и да си призная, подходих към нея скептично. В интерес на истината съм я мяркал по щандовете в книжарниците, но съм я подминавал, понеже винаги е била в раздел езотерика. А не е трябвало.

Това е типичен пример за произведение, което е включено в грешната поредица, с кофти анотация, подвеждаща реклама на първата корица, и затова е много вероятно да не стигне до хората, които се интересуват от засегнатите в него въпроси.

Книгата излиза в поредицата „Загадки” на издателска къща „Хермес“. Същата поредица, в която има книги  за 2012-та, кристалните черепи, Атлантида, Лемурия и кивота, които са много популярни сред езотеричните, конспираторските и псевдонаучните среди, но имат образователна, научна и интелектуална стойност долу-горе колкото вестник „Шоу“.

На корицата, в набиващо се на очи каре, е написано „Трите велики религии и заговорът за края на света”. Човек може да остане  с впечатлението, че представителите на трите Авраамови религии са загърбили споровете си и са направили таен съюз, да затрият съвремената цивилизация. Анотацията на задната корица още повече влошава впечатлението – в първия абзац се споменава календара на маите, китайската „Книга на промените” и Нострадамус. До тук скептичния читател вече е убеден, че държи в ръцете си поредното мозъчно ренде, претендиращо че разкрива истина, укривана умишлено от нас от незам-си-кой.

Следващият абзац представя най-точно книгата, но в съчетание с предходния, само прави кашата още по-пълна, а съдържанието на книгата – още по-неясно. Точно затова аз ще ви цитирам само него, като съм си позволил да го променя малко, за да не звучи така сякаш Армагедон е нещо реално и със сигурност настъпващо събитие (като на корицата).

В най-новата си книга Бейджънт разглежда мотивите и целите на трите най-разпространени монотеистични религии – християнството, мюсюлманството и юдеизма – да желаят Армагедон. Според автора, сред привържениците на тези религии има крайни фундаменталисти, които правят всичко възможно да ускорят идването на Апокалипсиса, описан в свещените текстове. Това са световни лидери с голяма власт – политици, индустриалци и военни, които искат да владеят Йерусалим и оттам да управляват света, а политиката да е подчинена на религията.

„Надпревара за Армагедон“ със сигурност няма да е интересна за любителите на езотерична литература. Тя е за хората с разум. Бейджънт не говори за Апокалипсис, като за реално събитие задаващо се на хоризонта, а като цел към която се стремят фундаменталистите, цел, която страстно желаят. Книгата е много сериозен, на моменти дори плашещ журналистичен труд, писан от здраво стъпил на земята автор.

Това е разказ за болни мозъци и за прогнили души и сърца. Разказ за садисти, които с трепет в гърдите и от „чиста любов”, чакат с нетърпението на млад влюбен, да дойде съдният ден. Хора, които неистово и от цялото си сърце, желаят да гледат как други хора страдат във вечността, само защото изповядват друга религия, друг клон на същата, или са от неправилния пол. Хора, които  стигат почти до оргазъм, когато говорят за битките, реките от кръв и зверствата, които ще се случат при последната битка. Хора, изпитващи наслада, и чакащи челните си места в Рая за да гледат, как се гърчат в агония неверниците в Ада. Всъщност в един момент се запитах, дали трябва да ги наричам хора? Човек ли е малоумникът, който с плам описва как ще загинат хиляди, как ще катастрофират коли и самолети, останали без шофьори и пилоти, когато Бог грабне праведните, за да ги курдиса на първи ред, откъдето да имат пряка видимост към великата битка?

„Надпревара за Армагедон” изследва мотивите и действията, които предприемат фундаменталистите на еврейската, мюсюлманската и християнската вяра, за да ускорят апокалипсиса, а с това и окончателната си победа над всички останали. За тях Армагедон е единствения път, по който трябва да тръгне света и човечеството. Няма друга вариант, няма други алтернативи. Тоталното изтребление на милиарди не ги притеснява, щом това е Божията воля. Бейджънт описва реални хора и организации, много от които с политическо, икономическо и социално влияние, които набират все повече сила и се стремят да ликвидират светската власт. В интерес на истината, авторът обръща по-голямо внимание на крайните фанатици в християнството в САЩ, защото те са със завидна финансова и политическа мощ, защото в техните редици има сенатори и индустриалци, а всичко това дава лостове и възможности да работят за сбъдване на мечтите си, които са по-кошмарни от картина на Гигер.

Ето например какво е виждането на реконструкционистите за властта:

 „Демокрацията е ерес! Конституцията на Съединените щати трябва да бъде отхвърлена! Всички закони трябва да идват от Бог, не от държавата! Обществените училища вършат работата на Сатаната! Всички, които вършат престъпления от гледна точка на християнските ценности, и по-специално прелюбодейците, поддръжниците на аборта, хомосексуалните, богохулниците, проститутките и еретиците, трябва да бъдат публично пребити с камъни!”

Звучи сякаш е казано от талибанин в Афганистан, нали? Да, но не е. Сред хората с подобни крайни и грозни виждания има богати индустрилци и политици. Същите тези хора до скоро не искаха да приемат закони за опазване на околната среда, поради две причини:

Първата, че според тях Бог Творец им е дал право да правят каквото си искат с природата и земите ресурси, чрез Завета, който е сключил с Ной след потопа. Затова човек е в правото си да експлоатира всичко безогледно.

И втората, че Армагедон ще настъпи, докато те саживи, след което Иисус с едно махване на ръката, ще сътвори от Земята Рай, и ще заличи всички вреди, направени от човека.

Бейджънт описва  болните фантазии и виждания на кретени, от трите монотеистични религии. Показва, колко са еднакви в своя краен садизъм, наметнат с булото на „божия любов”, въпреки че реват колкото им глас държи, че те са различни и единствени праведни. От едната страна на света са американските отрепки, които смятат, че са богоизбран народ, който да води война с дявола в лицето на исляма и евреите; от другата страна са пък въпросните демонизирани талибани, които се борят за световен халифат и са бесни на това, че неверниците имат технологии светлинни години пред тях; и пак там са и ортодоксалните евреи, които искат да взривят джамията а хълма и от там да управляват света.

Всички те проповядват нетърпимост, сексисъм, и искат да върнат света в тъмните векове, казвайки че това е визията на Бог за ред и щастие. Искат да наложат закона си със сила и страх, и всички, които не са съгласни с тях, трябва да бъдат брутално и болезнено избити. За всички тях „толерантност“ е мръсна и излишна дума.

Всички фундаменталисти са се вкопчили в свещените си книги, и ги четат буквално, приемат ги като директно откровение, и се уповават на тях, като извинение за зверствата, които искат да извършат.

„Най-голямата трудност при трите авраамови религии – юдаизъм, християнство и ислям, се изразява в това, че са зависими от Книга. Всъщност би трябвало да сме подозрителни към всеки – мъж или жена, който чете само една книга, независимо дали е Тората, Библията или Корана. ”

„Надпревара за Армагедон”  е документална и всички факти, примери, случки и хора споменати са действителни. Или казано по шеговит начин: Всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна. Има моменти в книгата, които звучат абсурдно, но са факт. Наистина съществуват хора, които се стремят към налагането на своята представа над тази на останалите.

„Надпревара за Армагедон” е предупреждение, че не бива да игнорираме подобни индивиди, защото в днешната ера на световна комуникация, те, макар и малцинство, са много гласовити, и лесно намират лековерни и емоционално лабилни хора, които да им повярват. Лесно намират други със същите психични отклонения, и започват да лобират за болните си фантазии. Не трябва да ги игнорираме с идеята, че няма кой да ги чуе, че те са малцинство, а образованите и мислещите са много повече. Трябва да се говори за тази реална опасност, и да ѝ се противодейства.

Advertisements

One thought on “Майкъл Бейджънт: Надпревара за Армагедон

  1. Pingback: Надпревара за Армагедон, борба кой ще избие човечеството за славата божия – BOOKWORM

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s