Kim Harrison: Dead Witch Walking


автор: Траяна 

ОМГ! ГМО!

Доматите убийци най-сетне са успели да реорганизират армията си и почти са изличили човешката раса от лицето на Земята. Или поне такава е постановката в книгите на Ким Харисън за света обитаван от вещицата Рейчъл Морган. Разбира се, не става дума за доматите убийци от известните филми, а за генно модифициран вариант, който заразява хората (и елфите) със смъртоносен вирус. По някаква причина инлендърите – вещици, тролове, върколаци и прочие митологична сволоч – се оказват имунизирани, и в края на епидемията, също толкова многобройни колкото и оцелелите човеци. Логичната стъпка е да излязат на светло и да си създадат собствени управленски органи.

На вещицата Рейчъл Морган ѝ е втръснало да получава само идиотски случаи, и решава да напусне с гръм и трясък ИС (подобна на ФБР институция занимаваща се с инландърите.) Проблемът е, че повлича със себе си и най-способния кадър на агенцията – вампирката Айви Тамууд. Бившият им шеф от чиста злоба решава, че ще обяви награда за залавянето на Морган – жива или мъртва, с което я превръща в мишена за всички ловци на глави в града. На Рейчъл ѝ остава един-единствен избор – сама да разобличи престъпен бос, маскиран като обичан алтруист политик и милионер, и да самооткупи договора си от ИС.

Поредицата на Ким Харисън The Hollows излиза вече десет години и е една от най-обичаните в жанра на ърбън фентъзито. Препоръчаха ми я няколко различни другарчета в Goodreads. Техните клетви, че качеството се повишава с всяка следваща книга в поредицата, бяха решаващата причина да посегна към Death Witch Walking. Като за първа книга, романът не беше зле, но не мога да кажа и че съм много впечатлена от нови идеи или невроятен стил. Дори бих казала, че има какво да се подобри в ритъма на сцените. Множеството досадни описания на болежките, които изпитва героинята след поредния побой, се компенсираха основно от сайдкика – пикси и някои хуимористични моменти.

Ако давам шанс на Ким Харисън с прочита на следващия роман от поредицата ѝ, то е защото си спомням отлично, че Magic Bites също не ми хареса, но поредицата за Кейт Даниелс се оказа най-доброто, от това което досега съм чела в жанра. Стискайте палци The Good, the Bad, and the Undead да ме зариби по приключенията на Рейчъл Морган.

Поредица The Hollows:

1. Dead Witch Walking
2. The Good, the Bad, and the Undead
3. Every Which Way nut Dead
4. A Fistful of Charms
5. For a Few Demons More
6. The Outlaw Demon Wails
7. White Witch, Black Curse
8. Black Magic Sanction
9. Pale Demon
10. A Perfect Blood
11. Ever After
12. The Undead Pool
13. Untitled (ETA 2015)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s