Книжно матине: гостува Dah Lammoth


Помолих няколцина книжни блогъра да снимат десет книги и да ми изпратят снимката заедно с отговорите на няколко въпроса.  Днес ви представям избора на човека, за когото винаги мисля като за „сладоледеното момче“. Въоръжен с фотошоп и чувство за хумор, той публикува в блога си всякакви хрумвания, които доста често ми носят усмивка.

Име: Dah Lammoth

Блог: Lammoth’s Bookshelf

Снимка:

Книги на снимката (от ляво надясно и от горе надолу):

 1. „Айвънхоу” т.1  от сър Уолтър Скот
 2. „Пътуване в Ориента” т. 3 от Карл Май
 3. „Праисторическият живот” – детска енциклопедия от поредица „Знание”
 4. Детска енциклопедия
 5. „Без дом” от Хектор Мало
 6. „Ян Бибиян” от Елин Пелин
 7. Западно-европейски митове и легенди
 8.  „История на музиката в рисунки” от Бернар Дейри, Дени Льомери, Михаел Садле
 9. „Боговете на футбола” от  Майкъл Майндкрайм
 10. „Приказките от храма на чудесата” от Богдан Русев
 11. „Конан и играта на боговете”  от Колин Уолъмбъри (псевдоним на Любомир Николов)
 12. „Приказки от хиляда и една нощ”

Отговорите на Dah Lammoth:

1) Какво е общото между книгите на снимката?

Книжките на снимката са от детската ми съкровищница за спомени. Най-обичаните от мен книжки, с които прекарах детството си.

Детската енциклопедия в средата на снимката е първата книжка, която имам. Подариха ми я за рождения ден, макар дни наред преди това да бях дърпал мама и тате за дрехите, с молбата да я извадят от високата секция и да ми подарят по-рано. Така ме запалиха по енциклопедиите, че си купувах почти всяка, любимите от които и до днес са тези от поредицата Знание (на снимката позира една от тях – „Праисторическият живот”). „Ян Бибиян” пък е първият роман, който прочетох. Може би това как Ян Бибиян е пляскал с опашка дяволчето Фют да ми е повлияло подсъзнателно…знам ли? „Без дом” на Хектор Мало – признавам си, бая сополи и сълзи пуснах, докато я четях.  „Айвънхоу” на Уолтър Скот, или Иванко. Много си падах по рицари. Два пъти я прочетох.

О, стигаме до книгите-игри в долния край на снимката. Те бяха тотален култ, книги, в които главният герой си ти! Това не са най-добрите книги-игри, но някои от по-знаковите. В „Приказките от храма на чудесата” се проявява типичния идиотски хумор на Богдан Русев – целта бе да събереш трупа за цирк и да победиш в директна надпревара конкурентния цирк. „Боговете на футбола” пък я четяхме в клас през междучасията – бе тотална мания. А Колин Уолъмбъри (псевдоним на Любомир Николов) бе просто най-добрият. След навлизането на компютърните игри, книгите-игри умряха, а поколенията се смениха. „Историята на музиката в картинки” – гениално! Няма какво да кажа повече. Много обичах приказки. Като малки, тате ни четеше „Приказки от хиляда и една нощ”. Не можехме да заспим без приказка. Карл Май – всички го четяхме, беше много модно навремето. Нещо като вампирските книжки сега. Аз обаче харесвах пътешествията из Ориента, а не в Дивия запад.

2) Има ли сред тях такива, които си заел от приятел?

Не, но си разменяхме картинки от дъвки „Турбо”. Това брои ли се? :Р

3) Коя си давал за прочит на приятелите си?

Да, книгите-игри бяха много популярни и тези тричките горе често давах.  „Боговете на футбола” стана на пълен парцал от четене, та се наложи да я разменя за по-запазено копие, което го получих срещу старото копие, плюс скромната сума от два лева, плюс два сандвича със сирене на баба и една лепенка.

4) Коя никога не би заел на приятел?

Тези книжки от снимка вече са палеонтоложки рядкости, археоложки антики, така че не бих ги дал на никого. Дори за сладолед. Макар че, някой помни ли колко яко беше ескимото?

5) Подарявал ли си някоя от тези книги?

Не, приятелите ми бяха пълни дебили – ще се радват по-скоро на ония топчета слуз, които хвърляхме по косите на момичетата.

6) Получил ли си някоя от тях като подарък?

Половината от книжките на снимката са от подаръци, а за другите – събирах пари от закуска.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s