Лена Крун: Тенарон


автор: Траяна 

Не мога да напиша нещо много вдъхновяващо за тази колекция от кратки разкази. Основно защото „Тенарон“ е творба за по-чувствителни натури от моята. Същността ѝ е крехка и трябва да бъде изследвана търпеливо и със съсредоточено внимание – все умения, които, дори да съм притежавала, са умрели още в първата година, откакто заживях в София. За да оцелееш в някои градове се налага да си изградиш здрава черупка и да вървиш в рогата напред. Непреклонно, и по възможност учтиво, да отстояваш себе си.

В други, като в Тенарон, трябва да да поспреш, да вдишаш дълбоко от омаята на света, да се вгледаш в съгражданите си.

Трябва да им позволиш да бъдат различни от теб, да приемеш странните им порядки, дори и да не ги разбираш. И някой ден да се събудиш един от тях.

Тенарон е малко, стегнато книжле, оформено като писма от безименна героиня до никога не отговарящ получател. Описанията на променливия град и обичаите на местните жители (насекоми) са пропити с меланхолични размисли за живота, смъртта и самотата. Емоционалната близост, която героинята на Крун предлага на читателя, става още по-смущаваща от факта, че така и не научаваме коя е тя и защо е избрала да бъде чужденка в Тенарон. Можем само да предполагаме от някои заключителни бележки в писмата ѝ.

Убедена съм, че любителите на поезията и съзерцателните настроения биха оценили деликатните описания и красиви алюзии на Лена Крун. А ако не сте сигурни дали сте от тях, прочетете първото писмо на сайта на Трубадурите и решете сами.

Благодаря на издателство „Август“ за предоставената ми бройка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s