Кресида Коуел: Как да говорим драконски


Късметът на Хълцук Кръвожадни Херингски III продължава да бъде все така черен. Изискват се особено специфични дърводелски умения, за да успееш да построиш лодка, която се върти около остта си и само отчасти плава в посоката, към която я насочваш. Разбира се, Хълцук и неговият най-добър приятел Рибоног разполагат с точно такива умения и успяват да създадат най-нескопосаното корито, акостирало в пристанището на остров Бърк.

Поредната доза приключения, която сполетява нашите двама приятели, настъпва, когато използват „Дръзновена Кайра“ за пръв път. Вместо да осъществят бърз пиратски рейд, Хълцук и Рибоног „успяват“ да вземат на абордаж единственият римски военен кораб в моретата около викингските острови.  А легионерите съвсем не си поплюват – не само, че ловят дракони в огромни количества, но и кроят коварни планове за покоряване на викингските племена. 

Наследникът на Бърк ще трябва да впрегне всичките си усилия, за да поправи резултатът от  своя неуспешен рейд – да спаси своя досаден дракон Беззъбчо, да си възвърне изгубената книга „Как да говорим драконски“ и да спре задаващата се война между племената.

„Как да говорим драконски“ е приятно и забавно четиво, което успява да рекламира на децата ползата от познанията на чужди езици, и в същото време да намекне на възрастните, че понякога трябва да слушат децата си. Много се забавлявах с включения в средата на книгата речник по драконов език, съдържащ важни изрази за обучениято на дракона, които описват цели ситуации. Примерно „Хам-хам-не дъно-дръж, хам-хам-не плоча-спи и дву дву хам-хам-не  мяола!““ (Не яж стола, не яж леглото и в никакъв случай не изяждай котката!)

И отново благодаря на издателство Colibri за предоставената бройка.

 Поредица „Как да си дресираш дракон“:

1. Как да си дресираш дракон – ревю
2. Как да станеш пират – ревю
3. Как да говорим драконски
4. How to Cheat a Dragon’s Curse
5. How to Twist a Dragon’s Tale
6. A Hero’s Guide to Deadly Dragons
7. How to Ride a Dragon’s Storm
8. How to Break a Dragon’s Heart
9. How to Steal a Dragon’s Sword
10. How to Seize a Dragon’s Jewel
11. How to Betray a Dragon’s Hero
12. How to Train Your Viking, by Toothless the Dragon

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s