Джаспър Форд: Изгубена в добра книга


автор: Траяна 

Във втората книга за Търсдей Некст нашата героиня ще трябва да се бори за правото на съпруга си да съществува. Могъщата корпорация „Голиат“, която е стиснала в задушевна и задушаваща прегръдка британската нация, не се спира пред нищо, за да изнуди Търсдей да извади злодея Джак Шит от „Гарванът“. Включително и да ревизира миналото така, че съпругът ѝ Ландън да е умрял, когато е бил на три.

Същевременно следващия четвъртък се очаква апокалипсис, който ще изличи животът на планетата, а Търсдей трябва да го предотврати, както и да успее да се отърве от интервютата организирани от PR агентка на СпецОп. Повярвайте, последното е по-трудно отколкото спасяването на света.

В Lost in a Good Book Джаспър Форд завърта една луда въртележка от действителни и литературни персонажи, всеки от които има собствен план за това как точно да се намеси в живота на Търсдей. Сюжетната линия на романа е съвсем самостоятелна, ако решите да започнете поредицата от нея. (И все пак, според мен,  The Eyre Affair e по-забавната. ) Този път Форд излиза от границите на британската литература и ни прехвърля в „Процеса“ от Кафка, където героинята ще трябва да се защитава по удивителен начин. В Lost in a Good Book ще опознаете отблизо мис Хавишам и чеширския котарак, ще научите за дейността на Юрисфикцията, която следи за бегълци по страниците и за литературни нарушители, и ще нагазите отчасти в Извора на изгубените сюжети.

Като цяло романът предлага на читателите кълбо от преплетени темпорални линии и множество литературни податки и смешки. Въпреки това смятам, че книгата дърпа леко назад като качество спрямо The Eyre Affair, може би, защото прескачането в различните романи започна едва към средата на Lost in a Good Book. Но пък поредицата е изключително разтоварващо фентъзи, което предлага достатъчно оригиналност и хумор, така че очаквайте и други ревюта.

Поредица Thursday Next: 

1.  The Eyre Affair – ревю
2. Lost in a Good Book
3. The Well of Lost Plots
4. Something Rotten
5. First Among Sequels
6. One of our Thursdays is Missing
7. The Woman Who Died a Lot

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s