2013 г. в книги


И така, скъпи мои осем (може би вече дори десет и три четвърти) на брой верни читатели. Дойде време за новогодишното обръщение на вашата покорна списваща, в което да сподели с вас книгите, белязали отминаващата 2013 г.

Гледайки списъка с прочетени книги установявам, че повечето от тях заслужават отделеното им време. Разочарованията ми бяха малко и преди всичко свързани с някои завишени очаквания. Но пък имах удоволствието да се запозная и с няколко нови за мен автори, чиито стил ми хареса много.

От книгите, извън фантастичния жанр,  почти всички ми допаднаха, а сред е тях и романът, който ме впечатли най-много. Ако имате възможност за, (или желанието ви се простира до) закупуването на само една единствена книга, то нека тя да бъде „Възвишение“ от Милен Русков. Може би, ако достатъчно българи се разпознаят в това огледало, ще се опитат да станат нещо по-различно.

Другите книги, които не са за изпускане от графата „най-различни жанрове“, са „Обратният път“ от Ерих Мария Ремарк и „Доводите на разума“ от Джейн Остин.  Имам най-доброто намерие следващата година да прочета поне по още един роман и от двамата.

От списъка със задължителна фантастика, отметнах най-сетне поредицата на Дан Симънс „Хиперионски песни“, но намерих сили в себе си да пиша единствено за първите два романа от четирилогията. Ако все още не сте прочели цикъла, не чакайте повече – струва си. Другите две книги, които ме впечатлиха от жанра, са антиутопията от Маргарет Атууд The Handmade’s Tale и киберпънка на Уилям Гибсън „Невромантик“.

Фентъзи книгите, до които се докоснах тази година, бяха най-разнообразни и повечето от тях определено ще запомня. Безусловно, искрено и горещо ви препоръчвам поредицата The Sandman от Нийл Геймън. Не съм фен на комиксите, и вероятно никога няма да стана на друга поредица освен на тази. The Sandman, обаче,  е нещо много повече от книжка с картинки. Историите, които Геймън успява да навърже с няколко реплики, са в пъти по-богати и по-плътни на сюжет от стотиците страници изписани от някои други писатели. И не ви разказах за тази поредица в отделно ревю не само, защото е невъзможно да опиша възторга си, а и защото не мога да кажа нещо по-съществено от хвалбите на големи писатели като Харлан Елисън, Стивън Кинг и Самюъл Дилейни. Чудесната и хумористична The Eyre Affair от Джаспър Форд мога да препоръчам на всички любители на британската литературата, а за „Книгата на новото слънце“ от Джийн Улф ще ви разкажа догодина.

И както винаги, откровено разтоварващите книгите, които изгълтах тази година, са от жанра на ърбън фентъзи и  паранормалните романси. Освен редовната хвалба за Илона Андрюс, тази година ще препоръчам и поредицата на Сюзън Ии „Пенрин и края на дните“.

За 2014 г. ви пожелавам да четете само интересни книги, и ви заклевам да запалите поне един от близките или приятелите си да чете повече. Твърдо вярвам, че споделената книга е подарен нов свят, и може би досегът до множество различни и разнообразни светове ще ни стимулира да мислим по-дългосрочно и да работим по-съвестно.

2 коментара за “2013 г. в книги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s