Сюзън Ии: World After


За всички вас, които са пропуснали да прочетат първата книга в поредицата „Пенрин и краят на дните“ – просто прескочете това ревю. World After е втора книга в трилогията и ревюто съдържа спойлери за първата, за която можете да научите повече – тук.

Добре дошли в света след пристигането на армията ангели на Земята. Цивилизацията на хората е върната векове назад, а малцината оцелели, се укриват в руините на градовете. Но ако си мислите, че това е Апокалипсиса, то се лъжете. Защото той тепърва предстои. Част от ангелите се подготвят да поведат войната, в която падналите им другари ще бъдат възкресени, а „маймуните“ ще бъдат най-сетне унищожени.

Пенрин се възстановява от почти смъртоносната среща с чудовищата отглеждани от ангелите, но няма надежда за що-годе безопасен живот за нея и семейството ѝ. Първо – лудостта на майка ѝ продължава да се влошава без медикаменти. Второ – всички оцелели смятат, че Пенрин е някакво зомби върнато към живот от демон, какъвто външен вид има Рафи с новоприсадените му демонски криле. И после – малката сестричка на Пенрин е превървната в чудовище, което вероятно е човекоядно.

World After е всичко, което се очаква от една средна книга в трилогия – генерално разхождане на героите по картата на света, в търсене на средства и придобиване на умения, необходими за постигане на крайната цел. Която ще бъде осъществена след финалната битка в последната книга. И понеже нямах кой знае какви очаквания не останах разочарована. Основно, защото World After се придържа към мрачновата атмосфера на Angelfall, която ме превърна във фен на поредицата.

Сюзън Ии продължава с описанието на ужасите, които хората са способни да извършат, за да оцелеят. Прави го някак межу другото, но по умерено-реалистичен и все пак видим начин, без да опира до гротескни моменти, които да отвратят читателите и да ги откажат от прочита на книгата. Романтичната нишка тук съвсем изтънява и по-скоро подчертава усещането за страх и отчаяние, отколкото да придават някаква бодрост на повествованието.

World After в никой случай не е върхът на жанра си, но предлага същото качество като първата, и с нетърпение очаквам финала на трилогията, който ще излезе следващата година.

Tрилогията „Пенрин и краят на дните“:

1. Angelfall – ревю
2. World After
3. End of Days – ревю

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s