Грег Беър: Кралицата на ангелите


автор: Искрен Зайрянов (Nerksis)

Започвам с едно кратко уточнение. Книгата е първа от поредицата „Кралицата на ангелите“, издавана на български по, меко казано, шантав начин (вижте по-долу за подробности). Тази поредица е поредният подводен камък на българските издатели. Едните са започнали поредицата, но не я довършват, другите въобще не са и погледнали, че издават книга от средата на серия, не че някога това ги е вълнувало, или спирало. „Бард“ издават „Преместването на Марс” две години преди „Пан”. Красота!

„Кралицата на ангелите“ може да се определи като криминална фантастика с елементи на утопия и антиутопия, но в какъвто и поджанр да се опитам да я вкарам, той винаги ще ѝ е тесен и ще го надскача. Може би просто трябва да кажа, че това е фантастичен роман на високо ниво, ниво на което малко съвременни автори могат да пишат и Грег Беър определено е един от тях.

Светът е променен коренно, нанотехнологиите са ежедневие, а хората се подлагат на терапия за корекция на черти в характера и личността. Черти, които биха им попречили да се развиват, или да се чувстват пълноценни в обществото. Променят и телата си, а с тези промени се заражда разделението между непроменените и трансформираните.

Действието се развива в няколко сюжетни линии, част от които се преплитат, и две истории, без допирни точки, чиито идеи се оказват антипаралелни.

Извършено е жестоко убийство в едно общество, в което повечето хора са преминали терапия за отстраняване на нестабилните черти в личността. Известният поет Емануел Голдсмит кани в дома си осем свои приятели, убива ги хладнокръвно, а после изчезва. С разследването е натоварена Мери Чой – лейтенант от полицията в Лос Анжелис и жена преминала телесна трансформация – кожата ѝ е абаносово черна, но без да има негроидни черти.

Томас Албигони е баща на една от жертвите на Голдсмит, и приятел на самият поет. Човек с много възможности, който иска да разбере кое е подтикнало Емануел към това жестоко деяние. За целта той наема Мартин Бърк, изпаднал в немилост учен и брилянтен психолог, да сондира мозъка на поета и да разбере причината за убийствата.

В същото време човечеството е направило своята голяма стъпка през прага на родната слънчева система и е изпратило роботизирана мисия до Алфа Кентавър, която се управлява от хибрид между човешки спомени и машинен интелект, за който се очаква да се самоосъзнае. Тук търсенето не е само в дълбините на пространството и времето, а и в безкрая на онова, което кара създанието да се самооткрие и отдели от околния свят.

От една страна е разследването на убийствата, а от друга е мисията на АСИМП до Алфа Кентавър. На пръв поглед двете истории нямат нищо общо, никакви допирни точки, нямат общи герои, но въпреки това са неразривно свързани. Едната е разказ за тоталният разпад и подмяна на личността, за загубата на Аз-а при Голдсмит, за откриването на неподозирани личности в нас самите, които изплуват при екстремни ситуации и вземат решения, които противоречат на разбиранията ни, както се случва с Мери Чоу и Сулавиер, а от другата е дългия и труден път на самоосъзнаването на изкуственият интелект, който трябва да извърви обратният път – от цялото към многото, за да осъзнае какво е АЗ, като местоимение.

„Кралицата на ангелите” е сложен и многопластов роман. В него всички елементи са важни. Няма нито един епизод, които да звучи като написан за да се запълни определен обем, нещо толкова често срещано в последно време при многотомните саги. Всяка случка, всеки епизодичен герой поставя своето парче в пъзела на евентуалното бъдеще, за да се получи един реално изглеждащ и достоверно звучащ свят. И тук светът не е просто фон, на който се развива действието, а и участник в действието, който доразвива идеите и въпросите, а на места дори сам поставя такива.

Поредицата „Кралицата на ангелите”:

1. Кралицата на ангелите – издадена от „Пан”
2. Heads – не е излизала на български
3. Преместването на Марс – издадена от ИК „Бард“
4. Slant – не е излизала на български

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s