Кресида Коуел: Как да си дресираш дракон


автор: Траяна 

Хълцук Кръвожадни Херингски III не е обикновено момче, всъщност – е, но не му се полага да е такъв. Като син на вожда на племето на Хулиганите Косматковци, той е предопределен да бъде Викингски  Герой. И първата му задача е да си улови дракон от пещерата, където дивите дракони пазят яйцата си. Следващата е да го обучи да лови риба. Само така Хълцук може да бъде приет ритуално в племето. Ако се провали, ще трябва да бъде официално прокуден и да се скитосва немил-недраг по студените морета.

За съжаление Хълцук не само успява да се сдобие с възможно най-малкия дракон в историята на племето, но и с най-мързеливия и твърдоглав такъв. Още повече, че и Хълцук не го бива много в традиционния дресировъчен подход – викането до откат.

Признавам си, че първо гледах едноименния филм и понастоящем следя сериала Riders of Berk, базиран на книгите на Кресида Коуел. Щях да пропусна романите, ако не бяха няколкото препоръки от приятели, които ги четат на децата си. И освен едно чудесно приключение, включващо викинги, дракони и история за инициация, да пропусна и възможността да се смея искрено на неудачите на Хълцук и на иронията на Беззъбчо. Съществената разлика между екранизациите и оригиналната творба, е че в романите драконите съвсем не се поддават толкова лесно на дресировка, и говорят. Целият сюжет е доста силно променен благодарение на тези две разлики, и затова за мен историята беше нова и различна.

Може би единственото, което може да ви смути в рома са леко грозноватите илюстрации, но пък в зурлестите ноздри на героите и косматото бельо има нещо умиляващо и симпатично. (Поне на книга, да не се счита за покана да ми показвате косматите си гащи, ей!) А нахвърляните тук-там из книгата бележки на Хълцук, пък придават автентичност на  тезата, че Кресида Коуел е само преводач от старонорвежки.

Препоръчвам за хора с чуство за хумор, и като начин да запалите децата си по фентъзи жанра. Откъс можете да прочетете на страницата на издателство „Колибри“, на които благодаря много за предоставената за ревю книга.

 Поредица „Как да си дресираш дракон“:

1. Как да си дресираш дракон
2. Как да станеш пират – ревю
3. Как да говорим драконски – ревю
4. How to Cheat a Dragon’s Curse
5. How to Twist a Dragon’s Tale
6. A Hero’s Guide to Deadly Dragons
7. How to Ride a Dragon’s Storm
8. How to Break a Dragon’s Heart
9. How to Steal a Dragon’s Sword
10. How to Seize a Dragon’s Jewel
11. How to Betray a Dragon’s Hero
12. How to Train Your Viking, by Toothless the Dragon

6 коментара за “Кресида Коуел: Как да си дресираш дракон

  1. може и да е обърнато огледало на историята която я има като филм ,но не съм прочел книгата и да преценя.

    Харесвам

  2. Но в едно съм сигурен .пародия,ирония или не филма е невероятен както и епизодите продължения на случилото се във историята на филма.

    Харесвам

  3. може би има нещо общо филма със книгата от резюметата и епизодите от филма,но липсват и са добавени неща във филма и все пак филма доста си го бива.

    Харесвам

  4. проучвам времето от началото (последната викигска битка…срещата с Беззъб…мира и прочие и ми се ще да знам началния ден и месец от календара и кой ден е бил при случките от началото „войната „ислед мира.и все пак филма е диамант и някои епоизоди са страхотни особено като се припомни началото…но ми се ще да зная кое кой ден става просто от любопитство понеже ми е забавна хронологията на събитията.

    Харесвам

Вашият коментар