Валтер Мьорс: Градът на сънуващите книги


автор: Искрен Зайрянов (Nerksis)

„Във тъмни, хладни, празни стаи,
където се кръстосват сенки бледи,
където древни книги сън сънуват
за отминалите времена, когато са били дървета,
и въглищата раждали са диаманти,
и никой не познавал светлина и милост –
е мястото, където онзи дух царува,
наречен Сенчестия крал.”

Обичате ли книгите? Явно ги обичате щом сте в този блог.

Обичате ли в хладен ноемврийски следобед, да седнете в любимото си кресло, с одеяло върху босите крака, да си сипете чаша коняк, да вземете хубава книга и да не разберете как е минал деня, потопени в чуждо въображение? Е, аз много обичам, но напоследък ми се случва ужасно рядко.

Можете ли да минете покрай малка книжарница, в която стари книги са наредени на купчини и сгушени една върху друга по рафтовете, и да не влезете, да не се заровите в тях и да не изгубите представа за времето? Аз не мога.

За вас книгите просто хартия с напечатан текст ли са, или са портали към други светове и реалности? За мен те са нещо много повече от печатно издание с информация, те живеят собствен живот.

Има ли книги, които може да четете отново и отново, и всеки път да откривате нещо различно в тях? Аз имам такива и се радвам, че продължавам да откривам още такива творби.

Ако сте отговорили като мен на въпросите, значи „Градът на сънуващите книги” е книга която обезателно трябва да прочетете. Вземете я и оставете Валтер Мьорс да ви отведе в един зашеметяващ свят където всичко се върти около книгите. Около писането им, издаването им, печатането им, изгубването и намирането им, четенето им и критикуването им. Свят, в който всеки един социален или икономически аспект на ежедневието е обвързан с книгите.

Заповядайте в Замония където най-големите съкровища на кралете са библиотеките, които те пазят и крият ревниво,  за които се водят битки, които изчезват безследно, и с които биват погребвани. Свят където има книжни пирати, които ограбват библиотеки и колекции. Запознайте се с ловците на книги, същества от различни раси, посветили времето и живота си на намирането на редки заглавия – занаят, който може да им донесе много пари, но и бърза и безславна смърт. Има и секта, която прави опасни книги, защото ненавижда книжарниците и всяко печатно слово, тъй като то е обида към тяхната неграмотност. Вечеряйте в ресторантите, където вместо музика има литературно четене, а ястията носят имена на популярни заглавия и автори, и дори порциите имат форма на книга. Елате да видите какво става в „Гробище на забравените поети ” или си наемете професионален критик от „Прокълнатата улица”.

Змей Митоблудни е разумен динозавър, жител на Драконовите крепости. Там е традиция, когато един млад индивид навлезе в четящата възраст, да му се назначи Поетичен кръстник. Това обикновено е роднина, който го учи да чете и пише, запознава го със замонската литература и му дава насоки в писателската дейност. От своя кръстник, на смъртният му одър, Митоблудни получава дар – ръкопис, който ще го въвлече в най-невероятното приключение както за него, така и за читателите. Този ръкопис ще го отведе в Книговището – градът на сънуващите книги. Град пълен с антикварни книжарници, където живота е книги. Но най-голямото предизвикателство се крие под сградите, в почти безкраен лабиринт от катакомби и пещери, сътворен незнайно от кого и стигащ според легендите до Ада, пълен с безкрайни библиотеки, смъртоносни капани и чудати същества. И всичко това подчинено на печатаното слово.

Историята всъщност е до болка изтърканата приключенска рецепта включваща в себе си завещание, или карта, съкровище и безброй премеждия, през които трябва да мине главният герой, за да възмъжее, но това в никакъв случай не означава, че не може да бъде разказана по нов и различен начин, който от клише да я превърне в шедьовър. Валтер е успял да направи точно това. Създал е един уникален свят, аз поне не се сещам за негов аналог, но ако греша, моля да бъда извинен. С лекота успява да обрисува един фантастичен свят, да му придаде реалност, да го подплати с автентична  митология и да го насели с чудати раси, всяка със свои културни различия и особености. И винаги когато си казвах, че няма какво ново да измисли, че ей сега ще се опре на клишето, Валтер успяваше да ме изненада. Както с идеите си, така и с обратите в сюжета.

Горещо препоръчвам книгата. Вземете я, сипете си каквотото пиете, изключете телефоните и месинджърите, и елата в света на книгите, където слово може да убива. Буквално.

Поредица „Замония“:

1. Die 13½ Leben des Käpt’n Blaubär
2. Ensel und Krete. Ein Märchen aus Zamonien
3. Rumo & Die Wunder im Dunkeln
4. Градът на сънуващите книги
5. Der Schrecksenmeister
6. Das Labyrinth der Träumenden Bücher
7. Das Schloss der Träumenden Bücher

3 коментара за “Валтер Мьорс: Градът на сънуващите книги

  1. А защо издават поредица от 7 книги от средата? Започват с книга номер 4 и след това книга номер 3 … няма логика, няма обяснение, няма и лечение за такива издателства 😦

    Харесвам

  2. Pingback: Валтер Мьорс: Румо и чудесата в тъмното | Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s