Маделин Милър: Песента за Ахил


автор: Траяна 

The Song of Achilles попадна в списъка ми за четене случайно – не ми беше препоръчан от другарче, и не съм чела някакви вдъхновени материали за него. Доколкото си спомням минала година романът се задържа доста дълго време по класациите на Ню Йорк Таймс, зачетох се по блърба на корицата и реших да видя за какво е целият шум.

Както вероятно се досещате от заглавието, става дума за Троянската война. Нищо по-различно от оригиналната история, само дето е проза и разказът се води отгледна точка на любовника на Ахил – Патрокъл. Маделин Милър подхваща историята от детството на двамата герои, проследява израстването им, и гибелата им пред портите на Троя.

Писателката не е търсила реализъм – богове в романа има и те се намесват в делата на смъртните. Но това е действително песен за Ахил, и Патрокъл разточително описва гъвкавото му тяло, нежна кожа и нечовешка бързина. Ъкхъм! Бързина на бойното поле, имам предвид.  Действието е изцяло съсредоточено върху този конкретен герой, и останалите гърци са описани, само доколкото имат допирна точка с него. Троянците пък са избутани в ъгъла и нямат много принос в историята на Милър, освен като епизодично появяващи се противници.

The Song of Achilles започва леко мудно, и ако преглътнете възхитените наблюдения върху физиката и богоравността на Ахил, най-сетне ще стигнете до съществената част – неговата драма и избор. Четейки „Илиадата“ съвременият читател неизменно предпочита уравновесения и патриотичен Хектор пред обсебения от амбиция Ахил. Ако махнем сравнителната част обаче, мирмидонецът е не само приемлив, но и трагичен образ. Мойрите му предричат ранна смърт на бойното поле и оттекващо през вековете име. Единственото му умение е да воюва. Какво друго му остава на горкото копеленце, освен да коли врагове и да се вкопчи в гордостта си?

Трудно е да не харесаш калъпа, по който са изляти хиляди други действителни и имагинерни звезди. Живей на макс и остави след себе си млад и красив труп – цялата философия на западния свят се гради на Омировия Ахил. Именно на този идеал залага и Маделин Милър, създававайки образа на нейния герой. Когато нещо работи, няма нужда да го усъвършенстваме, очевидно.

The Song of Achilles представлява приятно четиво, но това по-скоро се дължи на Омировия сюжет, отколкото на незабравима стилистика от страна на  Маделин Милър, или пък на някаква оригинална вариация по класиката. Не е лошо, но не мога да си обясня Orange наградата за 2012 г., която получи книгата. Може би е резултат на политкорекна оценка на хомо-еротиката (която, впрочем, е доста цензурирана и неграфична.)

Ако ви се чете вариация върху „Илиада“, която е оригинална и заслужава внимание, ви препоръчвам трилогията „Троя“ на Дейвид и Стела Гемел.

2 коментара за “Маделин Милър: Песента за Ахил

  1. Заспал е мечо зимен сън, забравил хуя си навън, но го видя една пчела, навярно за медец дошла. „Навярно мед ще да е туй“ си рече тя за мечовият хуй, но щом усети миризмата, тя згриза мечо по главата. От болка мечо изревал: Аз твойта майка бих ебал, но нямам право на това, на баджанака си жена! Не мина месец, мина два, роди се мече с крила, от цвят на цвят си то хвърчеше, а от гъза му мед хвърчеше… а от гъза му мед хвърчеше… оу, йе…

    Още на: https://textove.com/izumrud-mecho-tekst
    Благодариние на textove.com

    Харесвам

  2. Pingback: „Песен за Ахил” от Маделин Милър – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s