Иън Трегилис: Необходимо зло


автор: Траяна 

Отлагах прочита на последния роман в трилогията на Иън Трегилис Milkweed Triptych, главно, защото не очаквах силен завършек. Трегилис обаче взриви детонатора и видя сметката на скептичното ми Аз, благодарение на внимателното подготвените си още в първа книга сюжетни мини. Ако не сте чели предходните две романа от поредицата, сега е моментът да се откажете от прочита на това ревю, тъй като ми е невъзможно да пиша за Necessary Evil без да издам сюжета им. Веднага марш към електроните книжарници, за да си набавите първата част – Bitter Seeds!

Necessary Evil прави обрат и отново връща ветерана на МИ6 Рейболд Марш в годините на Втората световна война. Благодарение на дърпаните от Гретел конци, съдбата дава на Марш възможността да спаси не само невръстната си дъщеря, но и целия свят. За да спре апокалипсисът, организиран от ейдолоните, Рейболд ще трябва да се довери на немкинята, да направи няколко компромиса със себе си и да извърши куп необходими злодеяния.

И този път Иън Трегилис успя да създаде задъхано напрегната шпионско-военна история, която активно ангажира вниманието ми в продължение на няколко дни. Връщането назад във времето и двете версии на Рейболд Марш (възрастния, който се опитва да промени минало, и младия, който се опитва да залови другия), криеха няколко опасносности, които биха провалили романа при един по-слаб писател. За щастие, физикът Трегилис, изобщо не се притеснява от някакви си парадокси на пътуването във времето, и безмилостно завърши тази страхотна поредица по един горчиво реалистичен и логичен начин.

Новото в този роман беше гледната точка на Гретел, чиято божествена способност да вижда бъдещето и донякъде да го контролира,  я преръща в архизлодея на трилогията. Главите, написани от нейна гледна точка, донякъде успяват да ѝ предада по-човешки образ, от досега изградения. Може би ми липсваше единствено брат ѝ Клаус, който в това бъдеще не успя да изпълзи от нейната дълбока сянка.

Няма какво повече да ви кажа, освен че Milkweed Triptych е динамична, добре написана и интригуваща алтернативна история, която заслужава вниманието ви, и е една от малкото трилогии, които съм чела, без разлика в качеството на отделните книги.

Поредица Milkweed Triptych:

1. Bitter Seeds – ревю
2. The Coldest War – ревю
3. Necessary Evil

2 коментара за “Иън Трегилис: Необходимо зло

 1. Много ти се възхищавам на усърдието, с което пишеш и просто си представям всичките поредици, които следиш как ти се отразяват на свободното време 😀 Блогът ти е страхотен, следя го с интерес 🙂

  Харесвам

  • Благодаря 🙂
   За съжаление свободното време никога не стига – списъкът ми с книги за четене към момента е към 180 броя и постоянно расте. Задрасках от него някои поредици само заради обема им: „Колелото на времето“ примерно и се преорентирах към по-самостоятелни книги и книги, които са ми препоръчани от няколко различни места. Обаче определено се радвам, че избрах Иън Трегилис. 😉

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s