Кендаре Блейк: Anna Dressed in Blood/ Анна в одежда от кръв


Хорър жанра не ми е по вкуса по две причини:

1) Ужасиите трябва да са наистина добре написани, за да ме впечатлят;
2)  когато ме впечатлят, сънувам наистина подробни кошмари.

Затова отлагах Anna Dressed in Blood от Кендър Блейк – в резюмето на книгата се обещава страховита история за призрачна убийца и млад ловец на призраци, който тръгва по следите ѝ. Предвид факта, че книгата е спечелила доста награди за YA литература, очаквах да не мога да спя цяла седмица след прочита ѝ.

Малко за сюжета: Кас Лоууд, наследствен ловец на призраци, обикаля страната заедно с майка си, за да обезврежда опасните духове, които за заплаха за живите. Рутината е една и съща – Кас и майка му се настаняват в нов град, той се записва в местната гимназия колкото за парлама и тръгва по следите на призраците. Понякога успява да ги обезвреди лесно, друг път – с риск за живота си. Когато задачата е свършена, двамата напускат града и тръгват към следващия призрак. Както повечето избраници на съдбата, така и Кас води доста самотен живот – няма нито време, нито желание да завързва приятелства, тъй като те никога няма да станат дългострочни. В Тъндър Бей се предполага да острани призрака на шеснайсетгодишната Анна, която тероризира вече няколко поколения местни. Пейзажът обаче се осира сериозно, когато няколко „цивилни“ решават да се намесят в работата на Кас.

Въпреки стереотипните предпоставки и несъмнената прилика с Бъфи, книгата ми допадна адски много. Добре описана мрачновата атмосфера, без да ме психира дотолкова, че да не мога да спя, балансирано темпо на разказване и леко суховат хумор.

Кендър Блейк ми направи много добро впечатление с умереността, с която използва доказано работещи клишета в жанра: трагична любов, новият мрачен и красив гимназист, местната кифла с розова глазура, хърбавия чудак, който обитава най-долното стъпало на социалната стълбица. Изобщо пълната палитра от образи е налице, само дето не пасват съвсем в картинката. Героите не са чак дотам клиширани, че да казвам репликите им преди да съм ги прочела. Дори напротив – всички живи са достатъчно адекватни в реакцията си към случващото се и не се страхуват да се променят.

Не мога да кажа, че Anna Dressed in Blood е литературно постижение или пък е новаторска, но според мен  е добро четиво и ако сте фенове на YA-жанра или на истории за призраци ви я препоръчвам.

Поредица Anna: 

1.  Anna Dressed in Blood
2. Girl of Nightmares

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s