Петър Делчев: Кастинг за месия


автор: Траяна 

Оригиналната анотация: През 2054 г. на остров в Южния Пасифик пристигат на Вселенски Събор над пет хиляди представители на най-големите християнски конфесии. Заветната им цел е да преодолеят хилядолетната пропаст помежду си и да се обединят в нова единна и могъща Църква. Подобен глобален играч с повече от три милиарда последователи би могъл да спука установените световни сфери на влияние като сапунени мехурчета…

Към Събора протяга пипала безскрупулният медиен гигант WRTT, който изпраща в епицентъра на събитията топрепортерка, превърнала красотата си в смъртоносно оръжие. В критичната зона нахлуват стотици хиляди пилигрими – поддръжници и противници на обединението, което предизвиква намесата на руския тихоокеански боен флот и всесилен китайски гангстер с правителствени протекции. Синята океанска шир се превръща в арена, декор и действаща сила на вихрен кипеж, който изтласква на повърхността взривоопасната тема за отдалечаването на църквата от вярата, от божието, от хората и от изконния смисъл на духовното.

В дълбините на романа „Кастинг за Месия” водовъртежът на действието вдига от бездуховното дъно извечните въпроси за Бог и Вярата.

Кастингът за Месия изглежда неизбежен, подготвян две хиляди години от наглед малка пукнатина в самия фундамент на християнството. Духовният и цивилизационен паноклимаксичен катаклизъм предстои, гответе се!

Моето мнение: Адски много исках да харесам тази книга. Идеята е обещаваща (най-сетне атрактивна и неподвеждаща анотация на български роман!), отзивите сред блогърите – положителни, дори хвалебствени. Когато обаче на две-трети от обема на книгата все още се колебая дали наистина я харесвам, значи не я.*

Идеите на Петър Делчев са оригинални, иновативни и провокират мислене у читателите. Картата на света, която писателят чертае, макар и цинично-черногледа, е доста реалистична. Мащабът на повествованието увлича със своя замах и успешно избягва скучновати моменти. Но черешката на тортата са модерната трактовка на понятията християнски бог, светата троица, общуването с бога и мястото на църквата в този двупосочен канал. Идеите на Делчев са чудесно аргументирани, личи си, че е вложил много труд в проучванията си в областта на теологията.

И все пак не сложих на романа оценка по-висока от средната.

Причините да не харесам „Кастинг за месия” са комплексни и изцяло свързани със собствената ми читателска претенциозност и индивидуална нагласа към света. Първа и основна такава е дълбоко вкорененият ми скептицизъм към теориите на конспирацията. Да, съгласна съм, че пресата има гигантско влияние в съвремения свят. Не, не съм съгласна, че една медия или един човек (бил той политически, икономически, духовен или културен лидер може да преначертае картата на света за месец-два.) Да, съгласна съм, че голяма част от човечеството е овчедушно манипулириема. Не, не съм съгласна, че стотици хиляди човеци ще си напуснат познатото пасище, за да се превърнат във вълци за други човеци на майната си в Тихия океан. Просто енергията за преодоляване инертността на подобна маса е огромна. Тук реалистичността на сюжета сериозно ми куцаше.

Второто, което ме смути, е авторовата позиция и неговия глас. Делчев е избрал да води повествованието от гледна точка на всезнаещия разказвач (описва не само събития, но и мислите и вътрешните преживявания на героите си). Мащабът на сюжето предполага, и дори изисква тази наративна позиция. Обаче, тук лежи и двуострият нож – собственият глас на писателя е толкова силен и разпознаваем, че заглушава героите. Делчев презира огромна част от от тях и ни навира в носа нееднократно това свое отношение, разобличавайки всичките им мерзости. При това използва ярки и наистина забавни сравнения, които за съжаление са в такова количество, че за мен се явяват самоцелни препъникамъни в сюжета. Бих се зарадвала на умереност в следващата книга.

Трето и последно: ах, тия архетипни и стереотипни герои. Сексуалната машина-гений, възвишеното отче, привлекателния млад учен, моряка-педераст, бунтовника с много каузи, амбициозната мъжемелачка с детска душа, хемингуей дюд, хитрия китаец и т.н.

В заключение: „Кастинг за месия” би била много по-добра книга, ако се бяха намерили а) злобен редактор с голяма тесла и б) наличие на желание у писателя да я преработи още веднъж.

*половинката ми понякога избистря собствените ми колебания само с едно изречение

Advertisements

One thought on “Петър Делчев: Кастинг за месия

  1. Pingback: "КАСТИНГ ЗА МЕСИЯ" НА ПЕТЪР ДЕЛЧЕВ | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s