Марк Лорънс: Принцът на тръните


автор: Траяна 

Отвращението от насилието и первезното удоволствие от него може да влияе хипнотично. В цивилизования свят човек вече рядко може да види наживо меле, в което хвърчат кръв, зъби и слюнка, да чуе псувни и трошене на кости, да помирише разпорена човешка карантия. Затова холивудските филми предлагат ерзац в големи дози и на забавен каданс. Марк Лорънс залага на любопитството към насилието, за да направи поредицата си The Broken Empire успешна.

Героят на Prince of Thorns е ужасът на всеки родител – избягал от дома си тийнейджър, безконтролно колещ и изнасилващ  в компанията на банда разбойници, чиято единствена цел е плячката. Принц Йорг Анкрат няма никакви скрупули да задоволява и най-дребната си прищявка без значение от това каква цена ще заплатят спътниците му или случайно изпречилите му се цивилни. Накратко – гнусно копеленце, чиято амбиция е да стане крал преди да навърши петнайсет. В по-дългосрочен план – да заеме императорския престол, оспорван от няколко кралски династии в продължение на цял век.

Както се досещате, романът прелива от стандартните за епичното фентъзи клишета – разединена империя, в която войната е постоянен фактор, принцът в изгнание (доброволно и кърваво), средновековна феодална политическа система и магия за цвят.

Много от почитателите на книгата се съсредоточават във факта, че главния герой е отрицателен, но не това според мен е най-добрия елемент от книгата. Да, гротескният натурализъм и мръсните номера в боя са нестандартни за този жанр, но в много случаи намирах тези сцени за пресилени и поставени в сюжета, за да ни убедят какъв амбициозен гадняр е Йорг. Бедни ми, Йорг! Аз го опознах, читателю! Той е човек с неизчерпаема духовитост, с блестяща фантазия! За съжаление пресилено и ненужно очернен от създателя си. И леко объркващо уж оправдан към края на книгата.

Всъщност, най-интересното за мен в Prince of Thorns е картата на Разединената империя, в която може да да бъде разпозната изменена Европа. Мистичната древна цивилизация, която задължително присъства в епичното фентъзи, в случая е съвременната. И именно желанието ми да разбера как точно сме успели да се самоунищожим и сме се върнали в „романтичното“ Средновековие, ме накара да дочета книгата и да посегна към следващата.

Prince of Thorns е сравнително добър роман – написан е с въображение, макар и без полираното умение на опитния писател. Това, мисля, е повече от достатъчно за дебют, но ще очаквам да видя подобрение в стила на Марк Лорънс.

Поредица „Разделената империя“: 

1. Принцът на тръните – предстоящо издание на български от „Бард“
2. King of Thorns  – ревю
3. Emperor of Thorns – ревю

2 коментара за “Марк Лорънс: Принцът на тръните

  1. Тези книги трябва да видят българско издание, просто трябва – Господа Издатели, каквото е ревюирала Шанара с положително отношение, винаги се е оказвало неоспоримо добра книга, записвайте и тичайте да преговаряте за правата, ама веднага 🙂

    Харесвам

    • Ммм, чакай да видя цялата трилогия как е преди да ѝ сложа печат на одобрение. Втората книга нещо ми се опъва. Надявам се цялото шматкане по Дания и Шлезвих-Холщайн да изкристализира в нещо по-концентрирано от… ами шматкане.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s