Джаспър Форд: „Случаят „Еър“


Запознайте се с Търсдей Некст – наближаваща средата на трийсетте, неомъжена, ветеран от Кримската война (която тече вече 130 години), следовател в Спец Оп-27 „Литературни разследвания“. Тя е вашия водач из шантавия свят на Джаспър Форд. И се дръжте здраво за поршето ѝ, за да не остате случайно в някоя книга.

Точно така: тънката стена между реалността и художествените произведения вече може да бъде пробита от машината, измислена от шантавия чичо на Търсдей – проф. Майкрофт Некст. Кофти новината е, че машината е в ръцете на третият най-издирван престъпник в Англия, Ахерон Хадес, и той не се бои да я използва. Един герой на Дикенс вече е убит, предстоят нови жертви, освен ако Търсдей не успее да спре злодея.

Ако сте фен на литературата, няма как да не харесате пъстрата и иновативна алтернативна вселена, която ви предлага писателя. Това е свят управляван от любовта към изкуството. Стиховете на Шекспир са валута, която бива подправяна. Привърженици на различни теории за Истинския Създател на Шекспировите Пиеси обикалят по домовете, за да проповядват веруюто си. Прерафаелитите хвърлят камъни по нео-сюреалистите, които пък използват разтекли се часовници, за да се защитят. Френски ревизионисти прескачат напред-назад в историята, за да променят изхода на значимите битки (по ранените в окото герои ще ги познаете.) Даже по-лошо: сервитьорите разказват ужасни вицове за писатели.

The Eyre Affair е само първата книга в поредицата за Търсдей Некст, но отсега твърдо мога да кажа, че ще прочета всичките. Освен неизчепаемо въображение, Джаспър Форд предлага и чудесно чувство за хумор (стига да знаете каква е смешката). От Чарлз Дикенс до Иън Флеминг, от Уилям Уърдсуърт до Едгар Алън По – Джаспър Форд предлага една въртележка от различни модели додо и литературни референции, която ще разсмее всеки запознат с британската културна традиция.

 Поредица Thursday Next: 

1.  The Eyre Affair
2. Lost in a Good Book – ревю
3. The Well of Lost Plots
4. Something Rotten
5. First Among Sequels
6. One of our Thursdays is Missing
7. The Woman Who Died a Lot

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s