Хал Дънкан: Пергаментът


автор: Траяна 

Започвайки това ревю, подозирам, че няма да се получи особено разбираемо. Е, след като „Пергаментът” е трудна за четене и разбиране книга, мисля, че ще ми простите. Да започнем с това, че „Пергаментът” е първата част от дилогията „Книгата на всички часове” и дебютна за шотландеца Хал Дънкан. Един дебют, който веднага поставя писателя на световно равнище и колкото вдъхновява, толкова и обърква читателя. Миналата година „Пергаментът” бе сред финалистите в категорията за най-добър роман на читателите на списание „Локус” и за Световна награда за фентъзи.

Неслучайно книгата има успех точно при Световната награда за фентъзи, а не при популярните „Хюго”. Това е експериментална творба, която никога няма да придобие популярността  на „Властелинът на пръстените” или дори тази на „Колелото на времето”, въпреки че по размах на въображението и мащабност на вселената се нарежда до тях.

„Пергаментът” не е лесно смилаема книга. Напротив – тя е изградена като пъзел, чиито части читателите сами трябва да намерят и подредят, и съм убедена, че цялостната картина у всеки е различна. Действието, или по-скоро действията, текат едновременно, на много пластове, на различни места и в различно време – като сън, като спомен, като сега случващо се събитие, като предчувствие за бъдещето. Понякога, но само понякога, се пресичат и дават важни „улики”, които да помогнат на читателя да се ориентира в смисъла на тази или онази сюжетна нишка, да разбере по-добре мотивацията на някои от героите.

Подходът на Дънкан към изграждането на света му силно напомня на този на Зелазни в „Хронобандити”: смяна на гледната точка – както от един герой към друг, така и чисто стилистично – от първо в трето лице и после обратно. Не случайно споменавам майстор Роджър. Подобно на него Хал Дънкан е посегнал към няколко митологии – шумерска, вавилонска, древноегипетска, древногръцка и християнска. Дори към съвременни градски легенди. Подозирам, че има податки и към други религиозни митове, но не съм ги уловила.

Уви, „подозирам” е глаголът, който най-често употребявам, когато говоря за „Пергаментът”. Алюзиите на автора, каскадата от метафори и податките към литературни произведения от фантастични и нефанстастични  жанрове са толкова многобройни, че едва ли някой може да улови всичките. От друга страна, трудна за възприемане е и стилистиката на Дънкан – понякога е уличен жаргон, друг път параграфи, които се състоят от едно изречение, но най-често иносказателно повествование. От онова, което само по форма прилича на проза, но по звучене е истинска поезия. Красива многопластовост и многозначност.

Не мисля, че мога да преразкажа накратко сюжета на романа и да съм изчерпателна. Представете си свят, който е просто слово, попаднало в  Божия план, драскотина върху карта, която се разгръща във всички посоки и всички времена. Представете си, че божият писар Метатрон и неговите съмишленици водят война с бунтовниците в защита на реда. Война за съюзници – специалните хора, които носят бремето на душите си или на същността си, или на личния си избор, татуирано върху кожата – безродствениците. Хора? Ангели? Демони? Виртуални аватари? Богове? По-скоро всичко това, заплетено от трите мойри във възел от кръв, мастило и обреченост. Четирима мъже и една жена, които се прераждат и превъплъщават в опит да избягат в Пергамента от съдбата си. И колкото повече избират да са различни, толкова повече падат маските им, за да разкрият архетипите, заложени в същността им.

Няма да препоръчам „Пергаментът” на всеки. Това е роман, за който трябва да сте дорасли, да имате търпение и време. Също така при четене няма да са ви излишни познания по история и антропология. И толерантност.  Не я препоръчвам на вярващи християни и хомофоби. Сюжетната накъсаност и сложният стил на „Пергамента”, заедно с липсата на развръзка по всички линии, определено ще се възприемат като недостатъци от повечето читатели. Но ако сте от хората, възхитени от творбата на Хал Дънкан, то ликувайте – втората книга от поредицата, „Мастило”, също предстои да бъде издадена на български.

Поредица „Книга на всички часове”:

1. Пергаментът
2. Мастилото

Първоначална публикация в starlighter.info,
февруари 2008 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s