Т. Х. Уайт: Някогашният и бъдещ крал


автор: Траяна 

Легендите за крал Артур и неговата кръгла маса от кавалери са източник на вдъхновение за множество писатели, драмарурзи и сценаристи. Обединението на британците (разбирайте благородниците) под флага на равенството и братството през средните векове явно носи особено очарование, което вдъхновява най-различни гледни точки. Дали ще става дума за религиозен конфликт („Мъглите на Авалон“ от Мариън Зимър Брадли) или за етнически („Хрониките на военначалника“ от  Бърнард Корнуел) три елемента от оригинала на Томас Малъри се повтарят неизменно:

– Артур като обенител на Британия и нов тип лидер;
– любовният триъгълник между краля, съпругата му и най-добрия му приятел;
– смъртта на Артур в резултат на интригите на собствения му извънбрачен син Мордред;

Творбата на Т. Х. Уайт The Once and Future King повтаря всичките тези елементи, но основната ѝ тема е преди всичко непригодността на човечеството да живее в мир. Четох квинталогията с чисто естетическо удоволствие от умението на Уайт да описва реалистично и живо моменти на избор, героите с техните характерни особености, реч и поведение. Тук-там в поредицата се промъква и приятно чувство за хумор, което обаче избледнява все повече с всяка следваща част. Имам усещането, че с напредването на сюжета (а и възрастта на автора) го е обземало все по-голямо отчаяние от човешката природа. The Once and Future King не е просто детска или лековата книга, която може да се сложи в графа „фентъзи“(макар че присъства във всички значими класации на жанра.)

Аз самата съм доста раздвоена в мниението си за The Once and Future King. Трудно ми е да мисля за квинталогията като за едно произведение. Просто темите и настроенията във всяка част са нехомогенни и затова ще драсна по-долу по отделно за книгите. Има и доста спойлери, но разчитам, че всеки от вас е наясно с легендите за Артур и няма да бъде „изненадан“ от коментарите ми по сюжета.

The Once and Future King е творба, която в окончателния си вид съдържа пет книги. Първите три са писани по време на Втората световна война, докато авторът пребивава в Ирландия като активен противник на войната. Четвъртата и петата – The Candle in the Wind и The Book of Merlyn се появяват в общото книжно тяло, заедно с първите три книги, двадесетина години по-късно.

The Sword in the Stone е светлата част от квинталогията, която се фокусира върху детството на Артур и уроците, които разсеяния и добродушен магьосник Мерлин му преподава, за да го превърне в легендарния водач. Книгата е с фентъзи елементи и по детински наивна. Сюжетът тук приключва с възкачването на Артур на трона, а самия автор не засяга някакви значими философски теми. Прочетох я някак неусетно, забавлявайки се с няколко живи описания на военното порядки на соколите и мравешките бойни песни.

Втората книга The Queen of Air and Darkness разказава за превръщането на Артур във визионер, осъзнал необходимостта да властта да бъде контролирана чрез закони. Уайт започва да издава пацифистичната си нагласа чрез наивните мечти на младия крал. Наред с това писателят прокарва и няколко фойдистки теории за отношенията между поколенията и преживяванията в детството. Действието на романа се премества на островите Оркни, където племенниците на Артур биват превръщани в чудовища от майка им Моргоз. Появата на злата магьосница и инцеста на Артур са вкарани едва ли не между другото, и буквално бледнеят пред доста мрачните описания на тормоза над децата. Твърдо мога да кажа, че този роман е в пъти по въздействащ от първата част на квинталогията, но не може да се мери с третата.

The Ill-Made Knight се води предимно от гледна точка на Ланселот, който тласкан от комплекса си за малоценност (сам се нарича „нескопосания рицар“) се превръща в най-умелия войн на Кръглата маса и най-благородния от всички рицари на Артур. Цялата афера между кралицата и Ланселот е описана от интимно близко разтояние, без да са ни спестени недостатъците на нито един от тримата участници в триъгълника. За мен това е най-въздействащата и значима част в квинталогията. Т.Х.Уайт не създава романтична история с клишетата от останалите варианти на легендатата. Напротив – той ни поднася реални и въздействащи образи. Като цяло, горещо препоръчвам да прочетете тази версия на любовната история  между кралицата и Ланселот (дори самостоятелно), защото в нея липсва присъдата на писателя, и ви остава сами да решите кого от тримата главни герои да харесате или да осъдите (ако изобщо можете да направите последното).

Четвъртата част на поредицата, озаглавена The Candle in the Wind, е фокусирана върху падението на краля поради омразата на сина му Мордред и племенника му Агравейн. Стори ми се доста антиклимактична след емоционаната буря поднесена ни от Уайт в The Ill-Made Knight, но пък придава завършеност на поредицата. Остави ме с леко горчив вкус в устата. Личи си, че писателя вече се е уморил от неспособността на човека да подтисне разрушителната си агресия, а надеждата за промяна мъждука като запалена в буря свещ.

The Book of Merlyn – петата част – е най-лошото, което можеше да напише Уайт. Имам чувството, че е написано в див пристъп на мизантропия есе за политическото устройство на света, за естеството на гнусните човеци, и за каквото друго се сетите, свързано с изборените две теми. Книгата е ненужна за сюжета на поредицата и е груба кръпка върху иначе изящния гоблен на хуманизма, поднесен ни от писателя в предходните четири книги.

Въпреки тази разочароваща пета част, смятам че The Once and Future King си струваше заделеният за четене му месец. Горещо препоръчвам за минорни есенни дни и за любителите на вариации по добре познати теми.

Advertisements

3 thoughts on “Т. Х. Уайт: Някогашният и бъдещ крал

  1. Мога ли някъде да си закупя поредицата или поне първата част, но преведена на български

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s