Филип Пулман: Кехлибареният далекоглед


автор: Траяна 

Завършващата книга от трилогията на Пулман „Тъмните му материи“ ме разочаровава.  Въпреки интересните приключения на Лира и Уил в другите светове, та дори в този на мъртвите, „Кехлибареният далекоглед“ ми остави неприятното чувство, че бе насилствено превърната във  философско четиво, доказващо няколко тези на писателя. Смятам, че в худжествено отношение книгата пострада от това изкуствено насочване на герои и сюжет.

Големият размах, с който Пулман изгради световете си в предходната книга, тук изведнъж се сведе до вътрешна драма за себеотрицанието, личния информиран избор и насилствено вкарване на връзката човек-природа в целия миш-маш от символика.  Не ме разбирайте погрешно – мулефите са симпатяги на колела, чието присъствие разведри иначе мрачната предапокалиптична атмосфера. Обаче си мисля, че определено бяха излишни за сюжета. Може би писателят се отвлякал твърде много в опити да пренапише Битие, реабилитирайки избора на Ева, и е пропуснал да създаде книга, която да бъде естествена.

Според мен част от неприятното усещане се дължеше и на противоречащите си атмосфери в различните сюжетни нишки. От една страна лорд Азриел и неговите последователи се готвеха трескаво за финалната битка срещу псевдо-Твореца, от друга самотното пътуване на Мери в света на мулефите бе странно идилично и несвързано с останалите събития.  Драмата обаче бе по скоро натрапчивото чувство, че издателят на Пулман му е поставил ограничение на обема, което е попречело на писателя да разгърне историята, както трябва.

Знам, че съм неоправдано строга, но „Кехлибареният далекоглед“ просто не достига нивото на първите две книги от поредицата.

П.П. Някой разгада ли чии са тия тъмни материи?

Поредица „Тъмните му материи“:
1. Северно сияние (Златния компас) – ревю
2. Острият кинжал – ревю
3. Кехлибареният далекоглед

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s