Паоло Бачигалупи: Момиче на пружина


автор: Искрен Зайрянов (Nerksis)

Мине се, не мине, и покрай цялата посредственост с чести залитания към пълна тъпотия, в която се е превърнала червената поредица на „Бард“, вземе че се появи нещо наистина добро и стойностно.

„Момиче на пружина” от Паоло Бачигалупи взема наградите „Хюго“ и „Небюла“ за най-добра книга и тази на сп. „Локус“ за най-добър дебютен роман за 2010 г. Същата година е отличена и с мемориалната награда John W. Campbell. Година преди това авторът получава две награди на сп. „Локус“, за повестта си Pump Six и за сборника Pump Six and other stories, в която е поместена. Изобщо Паоло успява да събере доста от престижните награди във фантастиката за сравнително кратката си кариера (първото му произведение излиза през 2008), но ако съдя по „Момичето“, то те са напълно заслужени.

Добре дошли в едно различно бъдеще, и то такова, в което определено не бихте искали да живеете. Това е света след Разширението – термин, с който хората обозначават енергийния и индустриален възход, на който се радваме ние сега. Неизвестно колко години след настоящето, човечеството претърпява енергийна криза, а природа е подложена на невиждан геноцид поради зарази изпуснати (случайно или нарочно – така и не става ясно) от генехакерите и калорийните компании. Посевите са атакувани безмилостно от болести, а единственото спасение са хибридните семена предлагани от калорийните компании.

Действието се развива в Тайланд, в Банкок – град, който е под постоянна заплаха от наводнение от океана и само дигите и помпите го спасяват от потапяне. Горивата познати от нашата епоха са забранени, а енергията се добива по механичен начин, чрез хора или чрез мегодонти, генетично променени слонове, които като изгарят калории при физическа работа и нагнетяват енергията в пружинкови механизми, с невероятен капацитет за съхраняване на джаули енергия, която после освобождават, когато е нужно.

Историята се развива през погледа на няколко герои, а авторът е успял  да вкара много различия – и като мироглед, и като чувство, и като философия, както и като стил на текста, така че всяка гледна точка да е създава един уникален и различен поглед към света. Доста е интересно как едно и също събитие придобива съвсем различна визия  в зависимост през кои очи го гледаме. А и самите герои са изградени изключително добре, всеки си има своя ярка индивидуалност, изчистени са от клишета и от поляризация, тоест няма добри и лоши, всички са сиви, и всички са положителни и отрицателни, в зависимост от гледната точка.

Разнообразието от житейски съдби на героите придава на „Момиче не пружина“ екзотика и плътност на света на Бачигалупи:

Андерсън Лейк е представител на една от гигантските калорийни компании, и е в Банкок под прикритие. Официално е новия шеф на „Жива вода” – фабрика за производство на ново поколение пружинници с нечуван до сега капацитет на съхраняване на енергия, но реално е тук, за да разбере защо по пазарите на града се появяват растения от изгубената епоха на Разширението, които са устойчиви на мехурчестата ръжда. Сякаш Тайланд разполага с чисти ДНК мостри на старите растения, или с гениален генехакер. А което и от двете да е, неговата калорийна компания иска да сложи ръка върху него.

Емико е нов човек, момиче на пружина, генетично променена и отгледана в епруветка. Тя е идеална по японските стандарти, с порцеланова кожа, перфектната секретарка и компаньонка. Идеалното съчетание между гейша и мократа мечта на всеки хентай маниак. Обучена е и е генетично програмирана да се подчинява. Но в този нов свят е просто една вещ. Нейният бивш господар я докарва в Банкок, за някаква сделка, но му идва много скъпо да я върне в Япония, и за това я зарязва като прочетен вестник.  Емико се озовава в публичен дом, където е в ролята на секс играчка. Никой не я приема като човек. За западняците тя е играчка, а за тайландците оскърбление, което трябва да бъде убито, защото няма душа. Тя е единственият герой от книгата, който ми остана до край симпатичен, и му симпатизирах през цялото време.

Хок Сенг е нещо като директор на „Жива вода”. Той е китаец, със жълта карта, карта която му дава право на пребиваване, но не и право на работа и равнопоставеност с тайландците. Работата му в компанията е единственото спасение от ужаса на разширителните кули, и единствен шанс за по-добър живот. Той е може би най-противоречивият образ в книгата, в рамките на една глава успяваше да ми стане адски противен, а само след няколко страници отново симпатичен.

Джайде Роянасукчай и Каня Чиративат са белоризци – служители на Министерството на околната среда. Джайде е наричан Тигър не само заради победите си като млад в турнири по муай тай, а и заради това че е неподкупен в един свят, и в едно учреждение, където всичко се урежда чрез рушвети. Разказът през техния поглед е най-екзотичния, най-противоречивия, но най-наситения, разкриващ в подробности светът на бъдещия Тайланд. Един уникален и екзотичен свят, в който традиционните будистки вярвания и обичаи са преплетени с модерната наука; в който въпросите за кармата и прераждането придобиват нови измерения, а пантеонът от светците е обогатен с още няколко, които да пазят града от наводнения и от биологичните епидемии.

Паоло Бачигалупи успява да създаде един наистина уникален свят без аналог до момента във фантастиката. Един екзотичен, брутален и изключително жив свят. Момиче на пружина е наситена и с философия, и с идеи и с неочаквани, но напълно логични обрати.

Емико не е образа, които движи действието, макар някои неща да стават заради нея, но тя е въплъщение на философската и моралната дилема на този луд свят. На кого принадлежи бъдещето? Кой има право да се нарича човек? Дали момичето на пружина може да надскочи генетичните си обусловености и обучението си? Ние ли трябва да се адаптираме към природата или да я пригодяваме към себе си?

===

Други мнения за книгата:

на Копо в читателския му дневник;
в блога на Данте

Advertisements

2 thoughts on “Паоло Бачигалупи: Момиче на пружина

  1. Pingback: Под Моста"Момиче на пружина" – Паоло Бачигалупи

  2. Pingback: Паоло Бачигалупи: Водосрез – Приумици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s