Кенет Греъм: Шумът на върбите


автор: Траяна 

„Шумът на върбите“ е приятна и приятно тънка детска книга, която е вдъхновила Алън Милн за неговия „Мечо Пух“, дала е заглавието на първия албум на Пинк Флойд – The Piper at the Gates of Dawn и е възпитала няколко поколения британци в любов към природата на родните острови.

Романът започва с приключенията на г-н Кърт, който едно пролетно утро е обхванат от вандерлуст, и открива света над къртичината си. Негов добър приятел става г-н Воден плъх, който го учи да се наслаждава на живота по реката. В приключенията им често се включва и г-н Жабок, който доминира във втората част от книгата. Жабокът е може би най-значимият и запомнящ се образ от цялата тумба животни, заради пълната му липса на отговорност и манията му по всякакви превозни средства. Опитите на приятелите му да го вкарат в правия път само разпалват още повече желанието му да се хвърли с главата напред в поредното забавно приключение. Единствено улегналият и разумен г-н Язовец, който живее в малко по-далечния лес, може да повлияе до някаква степен върху твърде разглезения жабок, описан като дребен благородник.

Героите на Греъм са изцяло антропоморфизирани и никъде в романа сюжета не  се генерира от факта, че те са всъщност животни. Приключенията им спокойно могат да бъдат приписани на хора, но тогава книгата не би била толкова непосредствена и откровена.  „Шумът на върбите“ предлага интересно разнообразие от характери и описва ситуации, в които всеки би могъл да попадне. Общият лайтмотив е, че с добри приятели и известна доза разум, всеки би могъл да излезе от трудните ситуации. Това е житейски факт, който е бил верен, когато книгата е била писана преди повече от век, продължава да бъде валиден и днес.

Въпреки явното отношение на Кенет Греъм към слабостите на героите му, тонът му не става назидателен в нито една сцена, и точно затова книгата остави приятно чувство у мен. Наред с това романът се отличава с няколко на място поставени описания на провинциална и прединдустриална Англия, които могат да запалят дори и най-върлия привърженик на градската среда да нарами въдица и да се отправи към близкия гьол.

Бих прочела тази книга на децата си с голямо удоволствие.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s