Мери Робинет Ковъл: Shades of Milk and Honey


автор: Траяна 

През 2010 г. Shades of Milk and Honey попадна в полезрението ми покрай списъка на сп. Локус за нови и бележити книги. Книгата вися в списъка ми „за четене“ адски дълго време, но в крайна сметка стигнах и до нея, благодарение на наградата „Небюла“, която писателката отнесе за новелата си For Want of a Nail.

За два дни прочетох романа и не мога да кажа, че съм кой знае колко въодушевена или разочарована. Книгата определено не е викторианското фентъзи, което да може да се мери с „Джонатан Стрейндж и мистър Норел“ или дори с „Гордост и предразсъдъци и зомбита“ (както се твърди в анотацията ѝ.) Бих се поколебала да я поставя в някаква друга графа освен в „паранормален романс“.

Мери Робинет Ковъл представя на вниманието на читателите регентска Англия и нейните предвзети нрави и благоприлично общуване, което цели да скопи всяко желание у жените да водят някакъв самостоятелен умствен живот.  Разказът се води в псевдо-Остин стил, на който обаче му липсват характерните за класическата писателка критичност към лицемерието на съвременниците ѝ или дори саркастичното отношение към  слабостите на отделните герои. Гледната точка е тази на грозновата Джейн Елсуърт, която изпада в съревнование с красивата си, но не толкова талантлива или умна сестра Мелъди, за вниманието на джентълмен, който обитава съседното имение.

Shades of Milk and Honey, за съжаление, представлява рип-оф на „Гордост и предразсъдъци“, чиито сюжет дори не се налага да гадаете. Всичко е бoлезнено предвидимо, включително и това кой точно ще спечели любовта на героинята. Не можете да очаквате и нищо по-вълнуващо от пикник или изкълчен глезен, нито запленяващи размисли или стилистика за чудо и приказ.

Фентъзи елементът пък преставлява само умението да се създава илюзия – цветова, светлинна или звукова, което бих превела като чародейство. Фактът, че самото чародейство е сравнително често срещана способност, на която благородните девици се обучават, не допринася с нищо за сюжета на книгата. Умението на Джейн да създава въздействащи и красиви илюзии спокойно можеше да е музикална дарба или способността да бродира маниашки добре.

Shades of Milk and Honey не е лоша книга, нито пък чак толкова скучна, че да я изоставите. Просто е мейнстрийм четиво, което се опитва да кашира интереса на публиката към класики с фентъзи елементи. Получи от мен третата си звезда в рейтинга единствено, защото обичам любовни романи. Не е за мъже.

Поредица Glamourist Histories:

1. Shades of Milk and Honey
2. Glamour in Glass
3. Without a Summer – ETA 2013
4. Valour and Vanity – ETA 2014

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s