Филип Пулман: Северно сияние


автор: Траяна 

„Северно сияние“ (в САЩ известна под заглавието „Златния компас“) е първата книга във фентъзи трилогията на Филип Пулман „Тъмните му материи“. В България се появява девет години по-късно, благодарение на ИК „Бард“ и прекрасния преводачески труд на Силвана Миланова. Покрай екранизацията на книгата през 2007 г. интересът към романа се позасили, но само временно.

Може би фактът, че книгата упорито бива представяна като детска донякъде снижава интереса към нея. Главно действащо лице е малката Лира – безтрашна палавница, която живее в алтернативен свят и неговия Оксфорд. В този различен свят всеки човек носи душата си (в романа са наречени демон) видима за всички останали под формата на някакво животно. Този на Лира, се нарича Панталеймон, и все още няма постоянно форма – както на всички деца. Панталеймон е вечният съучастник на Лира във всичките ѝ  игри и пакости. Когато обаче Лира случайно става свидетел на лекцията на чичо си лорд Азриел за тайнствения космически Прах, двамата се забъркват в ново приключение, което ще ги заведе в далечния север. Там ще се срещнат с владетелите на севера, вещици и злодеи.

Противно на имиджа си, книгата не е само за деца и смятам, че наистина заслужава любовта на публиката (на трето място в класацията на британците „Голямото четене“.) Макар съдържанието на книгата да е привдно безобидно, Филип Пулман подхваща доста щекотливи теми, които не са предвидени за младата аудитория. Тук архизлодеите са представителите на Църквата, която безнаказано извършва престъпления, уж заради доброто на човечеството. Не съвсем назад в собствената ми класация за злодеи се наредиха и учените в романа, които извършват неморални експерименти в името на резултатите си (те поне не лицемерничат за целите си.)

Пулман е чудесен разказвач, който успява с праволинеен сюжет и простички конструкции да разгърне един различен и запомнящ се свят на приключения и обрати. Наред с това имаме удоволствието да се запознаем с куп интересни им образи, които в никой случай не бих нарекла едностранчиви.

Накратко – „Северно сияние“ за мен бе приятна изненада и скоро можете да очаквате ревю и за спедващия роман в поредицата.

Поредица „Тъмните му материи“:
1. Северно сияние (Златния компас)
2. Острият кинжал – ревю
3. Кехлибареният далекоглед – ревю

4 коментара за “Филип Пулман: Северно сияние

  1. Първата книга беше много хубава наистина. А и темите въобще не са само за деца (то даже някои са крайно непрепоръчителни :Д), но Пулман е успял да ги представи без да задълбава чак толкова много (поне привидно), че и децата да се радват 🙂
    Обаче с всяка следваща книга, поне на мен, нещата ставаха по-скучни и губеха голяма част от чара си. Затова само първата наистина ми хареса, останалите… ставаха 🙂

    Харесвам

  2. Пулман и неговата Лира са страхотни, ако и да са детски за някои. Богат свят, интересни чепати герои, приятен език – какво повече да иска един читател.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s