Лейни Тейлър: Създадена от дим и кост


автор: Траяна 

Мрежата е пълна с положителни ревюта за тази книга, може би не съвсем неоснователно. В жанра на паранормалните романси за тийнеджърки, „Създадена от дим и кост“ се отличава с малко по-изящен сетинг и с трагичност.

На фона на аристократична Прага, екзотичен Маракеш и един фантастичен свят на свръхестествени същества, Лейни Тейлър разгръща любовна история тип „Ромео и Жулиета“. Историята тръгва с живота на студентката по изящни изкуства Кару – сираче, отгледано от химери (демони) в магазин за зъби. Кару балансира между съвсем тривиалните си проблеми – досадно бивше гадже и семестриални проекти, и странните поръчения, които получава от настойника си Бримстоун. Промените в живота ѝ настъпват след срещата ѝ с ангела Акива, който се опитва да прекрати бизнеса на химерата Бримстоун. От този момент нататък Кару все повече затъва в света на ангелите и демоните, оплетена в тайните на собственото си минало.

Както разбирате от горния абзац, романът не е за всеки. Не е междужанрово четиво, не е нещо оригинално или кой знае колко литературно значимо. Напротив – „Създадена от дим и кост“ очивидно е паранормален романс и не претендира за нещо повече. Авторката прави малки заемки от християнската митология, но обяснението за войната между расите на ангелите и дяволите излиза от каноничното и поставя читателя по средата, за да симпатизира и на двете страни.

Големият плюс на книгата дори не е екстравагантната героиня. (Гледайки снимките на Тейлър подозирам, че иде реч за поредния идеализиран авторски аватар.) Не дай си боже, не е емо-ангела, нито доста трагичния дух на книгата. Плюсът е прекраснто описание на Прага, постигнато благодарение на опита на авторката с пътеписните текстове на издателството, в което е работила. Мамка му, пак ми се приходи в чешката столица. Не че не ми се е искало и преди това, но след описанието на една гротескно-готическа кръчмичка, ми се прииска да се кача на самолета и да отскоча за един гулаш там. Може и за бира.

Поредица „Създадена от дим и кост“:
1. Създадена от дим и кост
2. Дни на кръв и звездна светлина – ревю
3. Dreams of Gods and Monsters – ревю

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s