Кен Фолет: Устоите на Земята


автор: Траяна 

Преводачът на романа Валери Русинов говореше за „Устоите на Земята“  дълго време преди да се намери издателство, което да рискува с този епос. Валери беше тръгнал на тих кръстоносен поход, чиито Граал беше българско издание. „Човъркаше“ написаното с продължение на месеци, заради себе си, заради удоволствието да работи с не просто с текст, а с литература.

През 2010 г. издателство „Студио Арт Лайн“ издадоха романа и у нас, и съдейки по факта, че след това публикуваха и своеобразните продължения –  „Крахът на титаните“ и „Свят без край“, явно се харесал на българските читатели. За себе си твърдо мога да кажа, че книгата ми хареса заради чисто разказваческото умение на Кен Фолет да намира иделния баланс между описание, действие и психология.

„Устоите на Земята“ е доста обемен исторически роман, който обхваща период от 50 години в средата на 12-ти век. Център на действието е строежът на величествена готическа катедрала в градчето Кингсбридж в Южна Англия, задвижващата сила зад този амбициозен проект – приорът на местния монашески орден Филип. Мечтата на приор Филип да построи достойна за неговия бог църква, съвпада с желанието на Том Стоителя да използва ума и познанията си, за да създаде красива и симетрична катедрала. 

Кен Фолет гради няколко сюжетни линии, които са не толкова линии, колкото водни кръгове, който се пресичат, за да създадат интерференция. Камъче в езерото – приор Филип и катедралата, второ камъче – Том и семейството му, трето – лишените от наследство деца на местния граф – Алиена и Ричард, четвърто – садистичния благородник Уилям Хамли, пето – завистливият епископ Уейлрън. И много, много други камъчета, които предизвикват вълнички, влияещи на тези създадени от другите.

Строежът на катедралата е разбира се само фон, на който Фолет рисува човешки характери, поставени в контекста на времето си. Факт е, че част от героите пападат в крайностите на моралния спектър – идеализираният Филип примерно, или пък архизлодея на книгата – Уилям. Същевременно подозрително голям брой от положителните герои са забележителни и нетипично просветени за времето си хора.  Обаче му се получава на Фолет и всичките му герои са такива, каквито трябва да бъдат в резултат на възпитанието в семейството си и на външните обстоятелства. Гражданската война в Англия през 12-ти век, и борбата между църковна и светска власт по него време са стимулирали появата на забележителни хора, та дори и на светци, както и самият автор ни напомня в края на романа.

В ревюто си за книгата Христо Блажев е писал за безсмисления труд, които се е хвърлял за строежа на гранциозни катедрали. Като атеист и съвременен човек няма как да не се съглася, че има обществени сгради, които са в пъти по-полезни и по-необходими от църквите. Но мисля, че Фолет убедително е защитил тезата, че християнската църква е допринасяла за икономическото развитие на определени региони и е била основния меценат на изкуството в средните векове.

2 коментара за “Кен Фолет: Устоите на Земята

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s